Информационен бюлетин – 02.07.2018 – 08.07.2018

Информационен бюлетин – 02.07.2018 – 08.07.2018

Близо 70% от фирмите в България не мога да намерят способни нови кадри

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам. Това показва проучването на ManpowerGroup „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании.

Във време, когато има повече работни места от квалифицирани служители, 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). В допълнение единадесет процента от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план.“

Прочети още

 

През 2019 няма да има нови инвестиционни проекти, финансирани чрез държавни заеми

Министерският съвет взе решение в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. да не бъдат включвани нови инвестиционни проекти, които да бъдат финансирани с държавни заеми и/или с издаване на държавни гаранции, по реда на Наредбата за условията, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, финансирани с държавни заеми, и проектите, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане (Наредбата).

Това ще осигури последователност при прилагането на мерките за подобряване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и за спазване на фискалните цели, предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., съобщават от пресцентъра на МС.

По реда на Наредбата не се разглеждат проекти, за одобрението на които има предвиден друг специален ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация независимо, че за финансирането им се планира ползването на заемен ресурс и/или издаването на държавна гаранция.

Прочети още

 

Дребните търговци на горива заплашиха, че ще палят камионите си

Дребните търговци на горива заплашиха, че ще палят камионите си, ако лобисткият според тях проектозакон за търговията с горива, внесен от депутата от „Обединените патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро, бъде приет. Те прогнозират, че с новите правила поне 400 дребни дружества ще фалират, бензинът и дизелът ще станат 3 лв. без промяна на цената на петрола, а 20% от територията на страната ще остане непокрита с бензиностанции.

Представители на дребния бизнес в горивата участваха в пресконференция в централата на НФСБ заедно с вицепремиера и лидер на патриотичната формация Валери Симеонов. Симеонов подчерта, че участва в нея като партиен лидер, а не член на кабинета, защото законопроектът не е на правителството, а на депутат.

„Няма как да не се намеся в тази бъркотия, да не кажа патаклама. Не мога по друг начин да определя внасянето на законопроект без аргументи. Не се опитвам да вадя политически дивиденти, но и не мога да я дам (пресконференцията – бел. ред.) в Министерския съвет, каза Симеонов и подчерта, че неговата партия винаги е подкрепяла дребния и средния бизнес, чийто представител е и той лично.

Представители на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива застъпиха становището, че проектът на Емил Димитров цели да разчисти пазара за едрите производители и търговци, защото въвежда непропорционално високи изисквания за дистрибуторите, които са същите като за големите „акули“ , а именно – 3 млн. лв. уставен капитал и 500 хил. лв. гаранция.

Прочети още

 

Разделени, превозвачите организираха протест и се нападаха един друг

Разделени на два лагера, превозвачите днес организираха протест, на който да се види колко са поддръжниците на идеята за създаване на автомобилна камара, докато техни колеги ги обвиниха в лобизъм. В различни градове на страната на протест излязоха автобуси и камиони, чиито собственици подкрепят новия орган за самоконтрол.

Преди няколко седмици пак имаше протести, но срещу законопроекта, регламентиращ създаването на автомобилната камара, но те бяха прекратени след обещание от премиера текстовете да бъдат оттеглени. Тогава подкрепящите новия орган обявиха, че срещу него са 0.05% от бранша.

„Ние не сме 0,05%, както бяхме наречени от другите колеги, и мисля, че на днешния протест се видя кой кого представлява“, посочи на пресконференция в София председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) Магдалена Милтенова.

Организаторите на днешния протест обявиха, че в София пред храм-паметника „Александър Невски“ е имало близо 100 автобуса, а по бул. „Цариградско шосе“ 250 камиона. Подкрепата идвала от превозвачи от Русе, Велико Търново,Пловдив, Плевен, Свиленград, Ямбол, Петрич, Враца, Варна.

В същото време се появиха твърдения, че при организирането на протеста нарочно е дадена противоречива информация за неговата цел. В резултат мнозина се били подвели, че протестират срещу пакета „Мобилност“, обобщи агенция „Фокус“.

Прочети още

 

КНСБ иска допълнителни 991 млн. лева за заплати в бюджет 2019

Искането на КНСБ е да бъдат осигурени допълнителни 991,4 млн. лева за заплати в държавния бюджет за 2019 г., съобщи във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691,5 млн. лева.
Над 400 000 българи работят за минимална заплата, изчисли КНСБ
Основните критики на синдикалната организация към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров. Той уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15% ежегодно през следващите 4 години.
Прогноза: До четири години българските заплати ще се доближат до европейските
Позицията на синдиката е, че е трябва социалната система в страната да бъде коренно променена. Ръководството на организацията настоява още през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас. Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, изтъкна Димитров.
75% от българите живеят с доход, по-нисък от стойността на издръжката на живот
След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1,2%, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2354 лева.

Прочети още

 

Работодатели настояват за облекчени процедури при наемане на непълнолетни

Расте броят на непълнолетните, които искат да работят през лятната ваканция. Работодателите също са доволни от сезонните работници, които компенсират липсата на кадри през лятото. Административните процедури обаче по изваждането на необходимите документи, продължава да е тромава и да отнема време. Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че е трудно да събереш всички необходими документи.

„Трябваше някакви медицински за това, че съм редовен, че някакви документи от ХЕИ, удостоверение от родителите ми, че са съгласни да работя тук и още куп други документи“, казва ученикът Георги Бърдаров.

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите настояват да се съкрати броят на 22-ата документа, които се изискват за наемане на работа на непълнолетни между 14 и 16 години.

„Изключително много са, и много са инстанциите, от които трябва да бъдат разписани и затова те се вадят в рамките между 20 и 25 дена, и то с помощта на родителя. Ако детето само трябва да си ги извади, просто няма как“, посочва Красимир Иванчев, председател на РСХР-Русе.

Най-често разрешенията са за работа като бармани и сервитьори. Документът обаче важи само за определено работно място.

Прочети още

Сподели публикацията