Седмичен информационен бюлетин 28.10.2019 -03.11.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 28.10.2019 -03.11.2019

В България вече ще работят грузинци без работни визи

Компаниите в България вече ще могат да наемат до 4 години работници от Грузия, за които няма да е нужно специално издадено от Агенцията по заетостта разрешение за работа в страната ни (работна виза). Освен това България и Грузия ще може да си обменят двупосочно сезонни работници в продължение на 9 месеца всяка година.

Това е заложено в приетата от Министерския съвет днес спогодба между българското и грузинското правителства за регулиране на трудовата миграция. Документът е би подписан в края на септември от българския социален министър Бисер Петков и грузинския му колега Екатерине Тикарадзе.

Спогодбата регламентира наемането без разрешение за работа на грузински работници в България за срок от 1 година с възможност за последващо удължаване за общо до 3 години. Урежда се и обменът на сезонни работници между двете страни за период до 9 месеца годишно. Наетите по спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници.

Прочети още

 

Строителните предприемачи очакват спад на поръчките

Националният статистически институт отчита понижение с 1.4 пункта през октомври на общия показател за бизнес климата в България. Спадът се дължи на влошаването на конюнктурата в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Единствено при услугите има подобрение.

Най-голямо е понижението на съставния показател „бизнес климат в строителството“, който спада с 3.9 пункта заради по-неблагоприятните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година те очакват намаление на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

Най-сериозната пречка за развитието на компаниите в строителния бранш продължава да е недостигът на работна ръка, следван от несигурната икономическа среда и високата конкуренция в сектора.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на предприемачите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Прочети още

 

КНСБ пак иска необлагаем минимум за заплатите

Cпoрeд КНCБ прeдвидeнитe прoмeни в дaнъчнитe зaкoни зa 2020 г. нe oтгoвaрят нa oчaквaниятa нa oбщecтвoтo зa cпрaвeдливo oблaгaнe. Тoвa ce пocoчвa в пoзиция нa Кoнфeдeрaциятa пo дaнъчнaтa пoлитикa, изпрaтeнa oт прecцeнтърa нa cиндикaтa дo мeдиитe.

В нeя ce oтбeлязвa, чe нeзaвиcимo oт увeличeниeтo нa дoхoдитe прeз пocлeднитe гoдини, вce oщe липcвa oceзaтeлнo пoдoбрeниe нa блaгocъcтoяниeтo нa бългaритe. КНCБ cчитa, чe e нeoбхoдимa прoмянa нa дaнъчнaтa филocoфия, зa кaквaтo oт cиндикaтa нacтoявaт oт пoвeчe oт дeceтилeтиe.

Cпoрeд КНCБ e нeoбхoдимo въвeждaнe нa нeoблaгaeм минимум, кoйтo дa бъдe рaвeн нa уcтaнoвeнaтa минимaлнa рaбoтнa зaплaтa зa cтрaнaтa, кaтo тaкa щe бъдaт ocвoбoдeни oт дaнък хoрaтa c прeдимнo ниcки дoхoди. Тoвa щe пoвиши рaзпoлaгaeмият им мeceчeн дoхoд, кaтo cпoрeд aнaлизитe нa КНCБ, тoзи дoхoд щe бъдe изрaзхoдвaн изцялo зa пoтрeблeниe, кoeтo щe имa cтимулирaщ eфeкт зa икoнoмичecкия рacтeж и зa пoвишaвaнeтo нa прихoдитe в държaвния бюджeт, ce пocoчвa в пoзициятa.

Прочети още

 

Хазната губи 400 млн. годишно от заетите без договор

Недекларираната заетост нанася вреди за над 400 млн. лв. годишно на бюджета, по данни на НАП.

За целта Асоциацията на индустриалния капитал ще разработи специален под-индекс за нейното измерване, както и конкретни мерки за ограничаването и превенцията й, съобщиха от работодателската организация.

Проектът е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„Недекларираният труд е най-масовият и неподатлив на промяна компонент на сивата икономика, който води и до влошаване на качеството на работните места. АИКБ има амбицията да предложи конкретни нормативни промени, за да отговори на тези предизвикателства“ посочи Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ.

По думите му недекларираната заетост не само ощетява бюджета, но и изкривява конкуренцията и пазара у нас.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че крайната цел е хората в България да имат по-високи доходи.

По проекта социалните партньори ще работят заедно. Основен партньор на АИКБ ще бъде КНСБ. „България е прекалено малка икономика, за да си позволим съществен дял на недекларираната заетост“, каза Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ, по време на първата пресконференция по проекта.

Прочети още

 

Образованието – най-големият приоритет в бюджет 2020

Намаляване на безработицата макар и с по-малки темпове очаква финансовият министър Владислав Горанов, който представи макрорамката за следващата година на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Той очаква тя да е около 4% през 2022 година. Заетостта може слабо да отслабне през следващата година. Запазват се целите за бюджетното салдо, изтъкна финансист номер едно.

Бюджет 2020 е балансиран. Държавата трябва да харчи толкова, колкото успява да преразпредели през данъците, е политиката на Владислав Горанов. Не трябва да развързваме кесията, изтъкна финансовият министър. Напълно постижима била средна заплата между 1400-1500 лева през 2021.

Поетапно ще расте и минималната работна заплата. От 1 януари тя става 610 лева. Запазват се данъчните ставки, стана ясно още от думите му. И през следващата година държавата ще продължи битката със сивата икономика и контрабандата. Намалява държавният дълг.

Прочети още

 

 

Сподели публикацията