Седмичен информационен бюлетин 30.09.2019 – 6.10.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 30.09.2019 – 6.10.2019

Каролев: Правителството сгреши с подхода си към Volkswagen
Правителството направи грешка като не нае професионални консултанти и лобисти, за да привлече новия автомобилен завод на Volkswagen. Това каза икономистът Владимир Каролев в ефира на БНТ, добавяйки, че е бил скептичен относно успеха на начинанието още от самото начало. Той даде пример със Словакия, Унгария и Полша, където са наели такива световно известни професионалисти и сега там има производства на германския концерн.
„Сигурно и Борисов е говорил с Меркел, но аз говоря за професионални лобисти, които имат контакти в автомобилния сектор и на най-високо политическо ниво“, коментира икономистът.
Той посочи и други неща, които още от началото са давали ясни сигнали, че компанията предпочита турската ни съседка. „Първо, VW си промени проекта заради Турция. По принцип този завод трябваше да е за производство на SUV. Защото това е новата фамилна кола. Но Ердоган обеща Турция да купува по 35 000 коли всяка година от този завод за публичната администрация. И те промениха проекта си, за да правят и седани там“, каза Каролев.
Прочети още
Строители се оплакват, че медиите плашат потенциалните купувачи
Прави впечатление тиражирането в медии, социалните мрежи и специализираните интернет форуми, че се очаква срив на пазара на недвижими имоти, което създава неприятности и трудности с клиентите. Те имат средства за инвестиране, но медиите по някакъв начин налагат страх в това отношение. Това коментира Десислава Петрова от строително-инвестиционната група Beso Homes, част от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).
Тя категорично опроверга всички очаквания за криза на имотния пазар. „Със сигурност думата рецесия е навлязла вече в ежедневието ни и това е продиктувано от проблемите на някои европейски икономики и на очакването какво ще се случи в САЩ. В България категорично нямаме такава ситуация, а напротив – статистиката показва нещо различно. Най-новата прогноза на икономистите от Уникредит е за 3.5% реален ръст на БВП“, обясни Петрова и допълни, че вътрешното потребление в България категорично „остава високо, безработицата ниска, а доходите продължават да растат“.
Прочети още

Проект на БСК ще насърчава хората от третата възраст да продължат да работят
Активно стареене означава да се даде възможност на хората на определена възраст, т.нар. трето поколение, да продължат своята трудова дейност – да допринасят за обществото, за себе си, за своя стандарт на живот. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара, по повод започването на проекта на БСК за насърчаване на по-дългия трудов живот.
„В никакъв случай не става въпрос за удължаване границата на пенсиониране. Става дума за това, че трябва да се създадат условия в предприятията, свързани с възрастовите особености на всички поколения… Идеята на активното стареене и целта на проекта на БСК е да се опитаме да преодолеем някои от тенденциите на пазара на труда, свързани с недостига на работна сила“, поясни той.
По думите на Томов има тенденция на засилване на мотивацията на възрастните хора да останат на пазара на труда.
Прочети още

Ще има ли санкции за хората при фалшиви болнични?
В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти. Тези, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани, включително с глоби и неплащане на болничните, искат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Предложението е част от становище на сдружението по проекта за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза, пише в. „Сега“.
От години от нормативната уредба е отпаднала възможността и пациентите да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист. Затова сега никой не проверява дали те наистина се лекуват, няма и санкции, ако вместо вкъщи са на морето. Така ползвателят на болничния получава „имунитет“, но се създават и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите, отбелязват общопрактикуващите.
Прочети още

80% от автосервизите у нас са незаконни
От Съюза на автосервизите у нас предупреждават за незаконни автосервизи и искат всички в сектора да се регистрират. Според бизнеса 70-80% от общо около 5700 сервиза у нас са в сивата икономика.
От Съюза на автосервизите искат браншът да е на „светло“, защото у нас се карат най-вече стари коли – средно 15-20 годишни. 86 на сто от автомобилите по българските пътища са над 10-годишни. Стара кола, незаконен сервиз и некачествено гориво може да е фатално съчетание за всеки шофьор. От началото на годината заради лошо качество, от пазара са изтеглени почти 200 000 литра бензин и дизел, а бензиностанциите са глобени с около милион лева.
Всеки шофьор трябва да поддържа гумите на колата си и да следи електрониката, ако има такава. За всичко останало си има майстор.
Николай имал доста комичен, почти трагичен случай със старата си кола.
,,Всичко смених и платих. До Варна не можах да стигна, защото двигателят превъртя. Обадих се на майстора, който каза, че вината е негова и ще покрие разходите. Дойде да ми прибере колата, качи я и направи катастрофа. Той се оказа без шофьорска книжка, сервиз никакъв – гаражен“, разказа шофьорът пред Нова телевизия.
От никакви гаражни сервизи страда целият сектор, обясняват от бранша. Затова искат регистрация – да се знае кой, къде и какво ремонтира.
Прочети още

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата
Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27-и октомври.
Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката. Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов, предаде БНР.
Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести. Влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Срещу ипромените скочиха и земеделските производители и строителите.
В последствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.
Прочети още

Сподели публикацията