Информационен бюлетин – 03.09.2018 – 09.09.2018

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Информационен бюлетин – 03.09.2018 – 09.09.2018

Живко Тодоров: Аязмото в Стара Загора – готово до ноември, главната и мостът – до края на годината

Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров в ефира на Би Ти Би тази сутрин. За пореден път градоначалникът подчерта, че едновременните ремонти на няколко обекта са обусловени от изискванията на оперативните програми за обема на свършената работа като задължително условие за отпускане на средствата.

В открито студио от Античния форум в Стара Загора с водещ  Антон Хекимян, също старозагорец, Живко Тодоров отново коментира проблема с не винаги задоволителното качество на ремонтните работи. По тази причина бадминтоновите площадки на Аязмото, които неотдавна бяха асфалтирани, ще бъдат преасфалтирани, съобщи кметът, тъй като се е оказало, че по тях след дъжд се образуват локви. За некачествено изпълнение на строително-ремонтните работи се налагат и глоби на изпълнителите.

Стана дума и за това, че основна причина за няколкомесечното изоставане в графика е наложителното осъвременяване преди началото на ремонтите на необходимите подземни комуникации на операторите на ток, газ, вода и далекосъобщения, за да могат да бъдат експлоатирани те безаварийно след края на строителните работи.

Прочети още

 

Kaĸвo ce cлyчи c чyждecтpaннитe инвecтиции в Бългapия и ĸoe дoвeдe дo тexния cпaд?

Eднa oт ĸpилaтитe фpaзи нa aнглийcĸия иĸoнoмиcт Poнaлд Koyз глacи, чe aĸo изтeзaвaтe дaннитe дocтaтъчнo дългo, тe щe ви пpизнaят вcичĸo. Aлтepнaтивнoтo cъщo e вяpнo – aĸo пoдxoдитe пoвъpxнocтнo ĸъм тяx, cъщo мoгaт дa ви пpизнaят вcичĸo, нo и в двaтa cлyчaя нямa cигypнocт, чe тoвa e иcтинaтa. Πoвoд зa тeзи paзмиcли cтaнaxa oпaceниятa oт пocлeднитe гoдини зa cpив нa пpeĸитe чyждecтpaнни инвecтиции (ΠЧИ), ĸaтo няĸoи aнaлизaтopи oтидoxa и пo-дaлeч и oбявиxa, чe чyждecтpaннитe инвecтитopи ce изтeглят oт cтpaнaтa. Toвa мoжe и дa e вяpнo зa oтдeлни ĸoмпaнии, нo paзвитиeтo нa иĸoнoмиĸaтa ĸaтo цялo paзĸaзвa дpyгa иcтopия.

Koгaтo гoвopим зa ΠЧИ ĸaтo индиĸaтop зa дeйнocттa нa мeждyнapoднитe инвecтитopи в Бългapия, ĸaĸтo и зa интepeca им ĸъм нoви инвecтиции, имa пoнe двe cъщecтвeни ocoбeнocти, ĸoитo тpябвa дa ce имaмaт пpeдвид. Πъpвaтa e, чe ce пyблиĸyвaт ĸaĸтo дaнни зa пoтoĸa нa ΠЧИ зa дaдeн пepиoд, тaĸa и зa тexния paзмep ĸъм oпpeдeлeнa дaтa, ĸoeтo пoвдигa въпpoca – ĸoй oт двaтa индиĸaтopa дa ce изпoлзвa. Paзлиĸaтa мeждy тяx e, чe пoтoĸът нa инвecтиции пoĸaзвa ĸoлĸo инвecтиции ca нaпpaвeни в paмĸитe нa oпpeдeлeн пepиoд, нaпpимep eднa гoдинa, дoĸaтo paзмepът им e cyмaтa нa пoтoцитe инвecтиции oт пpeдxoдни гoдини.

Прочети още

 

В периода април-юни икономиката расте с 3.4%

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 25.9 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3680 лв. от стойностния обем на показателя. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.4% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Националният статистически институт. Ръстът спрямо първото тримесечие е 0.8%.

Основен принос за регистрирания годишен растеж имат индивидуалното потребление – с ръст от 5%, бруто образуването на основен капитал – с ръст от 4.6%, и колективното потребление на държавното управление – с ръст от 2.3%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 1.7%, а вносът на стоки и услуги – с 4.3%.

На годишна база брутната добавена стойност се увеличава с 3%, движена от операциите с недвижими имоти, които отбелязват ръст от 7.2%, финансовите и застрахователни дейности с ръст от 6%, строителството – с 5.9%,

През второто тримесечие относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.8 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 3.3%. Индустриалният сектор намалява дела си с 0.2 процентни пункта до 29.3%. Делът на услугите се увеличава до ниво от 67.4% при 66.4% през съответния период на предходната година.

Прочети още

 

Швейцария е акцентът на тазгодишното изложение Августиада 2018

Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, с подкрепата на Община Стара Загора, за седма поредна година организират уникалния Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА 2018, който ще се проведе в периода 12-14 октомври 2018 г. в Регионален исторически музей Стара Загора и на  други места в града.

Предишните издания на Фестивала преминаха с нарастващ успех. Неповторимата му атмосфера и увеличаващият се брой изложители и посетители, вкл. задгранични, правят това събитие знаково за Стара Загора и го нареждат сред водещите в календара на винените изложения в България.

В Августиада 2018 за трети път ще се избере Царица на Августиада като посланик на Фестивала. Първите две Царици изпълниха своята мисия да популяризират фестивала и Стара Загора на туристически форуми и други събития.

Римска вила край Чаталка е културно-историческият акцент на фестивала. На специалната изложба и презентация ще се запознаете с уникални факти за този обект на 30 км от Стара Загора с голям туристически потенциал.

Прочети още

 

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация в ЕС

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация на дружествата в целия Европейски съюз. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

На заседание на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъдиха пакета за дружественото право. В него има две законодателни предложения.

Едната идея е за презграничните преобразувания, сливания и разделяния. Другият проект е за въвеждането на общи правилa за използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право.

„Въвеждането на такава система за целия Европейски съюз и въвеждането на максималния срок от 5 работни дни за регистрация на дружества ще бъде от голяма полза за малките и средни предприятия и ще подобри тяхната мобилност и конкурентноспособност“, заяви Емил Радев по време на дискусията.

В момента само в 17 държави-членки на ЕС е налице изцяло онлайн процедура за регистрация на дружества.

Съгласно новите правила дружествата ще могат да се регистрират, да създават нови клонове или да подават документи в търговския регистър по интернет във всички държави членки.

Прочети още

 

 

 

Сподели публикацията