Седмичен информационен бюлетин 09.12.2019 – 15.12.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 09.12.2019 – 15.12.2019

Митко Йорданов отново взе купата за „Най-добра домашна изба 2019”, Мартин Бойчев спечели приза за най-добро бяло домашно вино за 2019 г., а Стефан Шоселов за най-добро червено младо вино.

На 13.12.2019 година от 19:00 часа в ресторант „Сан Суси” се проведе месечната среща на СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора”. По традиция на нея присъстващите дегустираха и оценяваха вина и ракии, домашно произведени от членове на Клуба. Категориите бяха общо пет:

Най-добра домашна ракия

Най-добро домашно бяло вино

Най-добро домашно младо червено вино;

Най-добро домашно отлежало червено вино;

Най-добра домашна изба.

Кандидатите за награди бяха: Мартин Бойчев, Стефан Шоселов, Митко Йорданов, Тенко Панев и доц. Борислав Попов.

Прочети още

 

Георги Стефанов: Шансът на Стара Загора е да се превърне в център на иновации

Шансът за Стара Загора като енергийно сърце на България и Балканите е да намери своята посока на развие в условията на новата енергетика, включително т.нар. Индустрия 4.0. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Георги Стефанов, ръководител „Климат и енергетика“ във WWF на фона на провеждащата се в Мадрид 25-та Конференция на ООН, посветена на изменението на климата.

„Какъв е техническият потенциал на всички тези хиляди инженери и специалисти, които работят в тази сфера. Аз съм сигурен, че ако някой знае как точно се произвежда енергия и какви са най-добрите нови енергийни тенденции в света и в Европа, то там в региона хората имат със сигурност много по-добра представа от общото за България. И това е шансът на Стара Загора да се превърне в един център на иновации“, коментира Стефанов.

Прочети още

 

Марияна Николова обсъди с КРИБ привличането на работници от чужбина

Глaвният изпълнитeлeн дирeктoр и члeн нa Упрaвитeлния cъвeт нa КРИБ Eвгeний Ивaнoв прoвeдe cрeщa в Миниcтeрcки cъвeт c вицeпрeмиeрa пo икoнoмичecкaтa и дeмoгрaфcкaтa пoлитикa и прeдceдaтeл нa Нaциoнaлния cъвeт пo триcтрaннo cътрудничecтвo (НCТC) г-жa Мaриянa Никoлoвa пo нeгoвa мoлбa. Ocнoвнa тeмa нa cрeщaтa бяхa прeдлoжeниятa нa КРИБ зa рaциoнaлизирaнe нa зaкoнoдaтeлcтвoтo и прoцeдуритe зa рaзрeшaвaнe нa прeбивaвaнe и рaбoтa в Рeпубликa Бългaрия нa чуждeнци oт трeти държaви, cъoбщихa oт КРИБ.

Дeпoзирaни бяхa иcкaниятa нa КРИБ oтдeлнo и кaтo прoдължeниe нa прoвeдeнaтa рaбoтнa cрeщa нa 26 нoeмври 2019 г. в Миниcтeрcки cъвeт, нa кoятo бяхa прeдcтaвeни пиcмeни прeдлoжeния oт имeтo нa Acoциaциятa нa oргaнизaциитe нa бългaрcкитe рaбoтoдaтeли /AOБР/ зa измeнeния и дoпълнeния в нoрмaтивнaтa урeдбa зa трудoвaтa имигрaция, кaтo иcкaниятa нa КРИБ кacaят кoнкрeтни прoблeми при ocъщecтвявaнe нa внoc нa рaбoтнa cилa в oтдeлнитe кaтeгoрии.

Прочти още

 

НАП пусна нова услуга за справка за възложените проверки и ревизии

На електронния портал на НАП вече е достъпна нова услуга „Справка за възложените проверки и ревизии“, съобщиха от приходната агенция. Тя е със свободен достъп и може да бъде получена във всяка териториална дирекция и офис на Националната агенция по приходите, а също така и чрез Е-услуги със свободен достъп на портала за електронни услуги, предоставяни от НАП.

Справката за възложените проверки и ревизии, генерирана от информационната система на НАП, може да бъде получена:

  • на място в териториалните дирекции и офиси на НАП след предоставяне на информация, съдържаща уникален идентификационен код (УИН) на проверката/ревизията – получава се след назначаването й, и идентификационен номер на лицето. По отношение на възложените проверки в обекти, при който няма данни за идентификатор на лицето се допуска въвеждането само на  уникален идентификационен код на проверката;
  • след подаване на електронна заявка за Е-услуги със свободен достъп на портала за електронни услуги на НАП, съдържаща УИН на проверката/ревизията и идентификатор – ЕГН, БУЛСТАТ, ЛНЧ на лицето.

Прочети още

 

ТЕЦ-овете си отиват, а България няма план за действие

Рано или късно ще трябва да затворим въглищните централи, но е важно да имаме план за действие какво ще правим след това, коментира пред БНР енергийният експерт Антон Иванов.

По думите му, България разчита до голяма степен на въглищни ТЕЦ-ове и има относително нисък БВП, което означава, че по-трудно може да изпълни тези предизвикателства.

Според него, „когато се седи на една маса със страни, които имат доста по-добър финансов ресурс, е трудно да поставиш своите изисквания, ако не си подготвен с планове и стратегии, които ясно да дефинират националния проблем“.

Досега ни е пречело притеснението, че когато се каже истината на хората, те ще останат недоволни, допълва той.

Прочети още

 

Общината в Стара Загора се отказа да повишава такса смет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че оттеглят предложението за повишение на такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица.

Той увери, че решението не било под натиск или заради недоволство от страна на местните граждани.

Бюджетът на общината щял да компенсира разликата от 1,3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход щял да бъде за сметка на инвестиционната дейност.

Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб„, обяви популистки кметът.

Тодоров определи като „див популизъм“ изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите.

Прочети още

 

 

 

 

 

 

Сподели публикацията