Инж. Димитър Янков, председател на Клуба на работодателя – Стара Загора: Трябва да ускорим работата по създаване на икономическа зона „Загоре“

Инж. Димитър Янков, председател на Клуба на работодателя – Стара Загора: Трябва да ускорим работата по създаване на икономическа зона „Загоре“

На последното си събрание Клубът на работодателя в Стара Загора обсъди два остри проблема за региона: разрасналия се сив сектор, със съпътстващото го наемане на работници без трудови осигуровки и договори, и начините за разширяване на полето за инвестиции в регионалната икономика. Потърсихме личното мнение по тези въпроси на председателя на Клуба – инж. Димитър Янков, собственик на строителна фирма „Теком“ ООД.

– Г-н Янков, какви са конкретните Ви наблюдения относно разрастването на сивия сектор?

– Напоследък поръчките за строителни услуги се увеличиха, но над 90% от ремонтите на жилища например се извършват „на частно“.

Честа практика е в една законно работеща и плащаща данъците си фирма да дойде възложител и да поиска оферта, но след като такава му бъде дадена, тя бива отказана от него под предлог, че се е намерил „майстор“, който ще свърши работата на половин цена. Това е масово явление. Голям проблем е и че законите ни са такива, че допускат строителство по т.нар. „стопански начин“ на къщи из околните села например. В най-общия случай това се извършва от едно или няколко лица, които работят без договор, даже без фирма, без да плащат осигуровки и данъци. Законодателят не е имал предвид да се случва точно това, но след като законът го допуска, се намира бригада, тя построява къщата, и след това някой узаконява това строителство. Така се подбиват цените на пазара, работи се със съмнително качество и в крайна сметка от това губят всички. Губят сериозните фирми, които са „на светло“, регистрирани са навсякъде, имат лицензи и плащат данъци, осигуровки и всичко останало; губи и държавата, защото не си прибира дължимото; губят и самите работници, защото много често не им плащат цялата сума. Възложителите пък получават недостатъчно качествен продукт. Това ни принуди да излезем с инициативата за борба със сивия сектор.

Цялата статия можете да прочетете тук.

Сподели публикацията