Теми за обсъждане

Теми за обсъждане

 

 

vapros

Уважаеми дами и господа!

„Клуб на Работодателя“ , като част от КР“ Тракия“ , съгласно взетото решение от УС на Конфедерацията от 14.03. трябва да подготви пакет с въпроси, които да бъдат зададени на управляващите.Първите предложение вече постъпиха.

Включете се! Вашето мнение е важно!

Оставете коментар под публикацията!

1.Закон за лобизма

За да е успешен един бизнес,не е необходимо той да е на тъмно.Изнесете на преден план успешните Българи и успешните Български начинания, като заклеймите безпощадно „схемаджиите“ чрез прокарване на Закон за Лобизма.

Всичко трябва да е точно и ясно, и когато една компания лобира за даден закон, трябва да е ясно защо го прави, какъв ще е нейният частен интерес , интересът на обществото и държавата.Така ще премахнете т.нар. „професия депутат“ която изключително много обича да лобира в определени посоки, при определени условия.

2.Пълен допуск на граждани на ЕС на всички управленски нива в държавата.

За всички длъжности под министър председател да бъдат обявени европейски конкурси за подбор и да бъдат  назначени мениджъри и лидери с ясни основополагащи цели, задачи по месеци, план,програма, бонуси и тнт, които да бъдат публично достояние в интернет.

Никой не може да ни убеди,че сегашният зам. министър на туризма е по-добър от някой свой испански или френски колега с над 20 години стаж в управлението на туризма. За всички държавни предприятия – Български пощи, БДЖ, Летище София, и т.н. също трябва да бъдат обявени ЕС конкурси за ръководители.Предлагаме да се дава голяма заплата на истински мениджър, който да прокара идеи и промени, отколкото да се дава ниска заплата на чиновник с политически или роднински протекции, който да се корумпира лесно.И не казвайте, че няма пари…държавата разпределя над 30 млрд. лв. годишно.Все ще се намери по 200 000 евро на година за 100 супер успешни мениджъри , т.е 20 млн. евро.Ако това е цената на прехода…нека я платим.

Качеството струва пари-Видяхме как за 25 години със собствени кадри в общия случай не става, затова нека ползваме ЕС по предназначение.

3.Конкретни мерки в сектор Образование

Висшето образование се обезцени, оттук следва да се ревизира драстично бройката университети ( колко и защо) , с по колко филиала и с по колко студенти в съответните специалности.

Въвеждане на национален ежегоден рейтинг на всички учебни заведения от независим източник, например КРИБ, БСК или друга организация. Тук трябва да се обвърже финансиращата програма на МОН в университетите с нуждата на работодателите.

Основното образование да е до 8 клас.Задължително.

До 10 клас да се взима професионален профил за да могат гимназистите вече да са ориентирани дали ще стават програмисти или кранисти. За гимназистите трябва да е ясно, че няма професия „милионер“, колкото и да им се иска, а има например финансист, банкер, политолог, биолог и т.н. Не смятаме, че думите на МЕчо Пух тук са приложими : „Ако не знаеш къде отиваш, то със сигурност ще стигнеш другаде!“

Въвеждане на двустепенна изпитна система на оценяване както във Великобритания за всички студенти – изпит по определен предмет през 1 семестър и цялостен изпит по всички предмети в края на годината.Така ще се затвърдят трайните познания.

Мерки за пълно интегриране на образователната система към европейската такава.С цел да е ясно, с българската гимназиална диплома, къде можеш да си търсен като студент в ЕС.

Специален обществен статус за тези,които даряват за образование, наука и култура.

4.Приоритетите на нас-работодателите са инвестициите.

Без инвестиции няма нови работни места.Ръстът на инвестициите е сигнал за растежът на икономиката.Нужно ни е политическо спокойствие , ефективно правораздаване и образовани човешки ресурси.

Затова се обръщаме към вас,за новия 5-годишен период,искаме сигурност,предвидимост и последователност.

Ние искаме ясен хоризонт за да има поле за инвестиции за наши и чужди компании.

5.Първите три дни от болничните се заплащат от работодателя.Защо?

Доказано е че най-много злоупотреби има точно с тях.На какво основание ние-работодателите трябва да заплащаме тези първи три дни?Не е ли редно работникът да поеме отговорността ?

Сподели публикацията