Седмичен бюлетин 14.10.2019 – 20.10.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен бюлетин 14.10.2019 – 20.10.2019

Източна Европа догонва Западна по заплати и заетост в ИКТ сектора

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) догонва този в Западна Европа благодарение на ръста на заплатите и повишаващата се заетост. Това показва доклад на базирания в Унгария информационен образователен център Codecool, цитиран от SeeNews.

Той насочва вниманието и към едно от основните секторни предизвикателства – недостига на кадри. На европейския пазар на труда през 2020 г. ще липсват 670 000 ИКТ специалисти, сочи докладът. А квалифицираната в сферата на дигитализацията работна ръка е по-необходима на Стария континент от всякога, ако иска да повиши конкурентоспособността си в глобалната надпревара със САЩ и Китай, в която цифровите иновации се превърнаха в основен фактор.

Изтъквайки, че разликите в заплатите и заетостта между източната и западната част на Европа се стопяват, докладът насочва вниманието към новите бариери за преодоляване в сектора. Става думи за пропуски в квалификацията, задържане на професионалисти и липса на меки умения например. Според анализаторите на Codecool те могат да се прескочат с инвестиции в образование и обучения. Подчертава се и необходимостта от сътрудничество между държава, бизнес и образование.

Прочети още

 

Правителството обмисля такса „задължение към обществото“ и за водата

Българското правителство започва да работи по идеята да се въведе такса за водата, подобна на „задължения към обществото”, която сега плащат битовите и фирмените клиенти на ЕРП-тата, научи Economic.bg. Става въпрос за твърда компонента в крайната цена на водата за абонатите. Това ще е една от идеите, които ще се обсъждат по време на подготвената за близките дни среща на представители на ръководствата на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българската асоциация по водите (БАВ) и други институции и организации.

Тя се организира по нареждане на вицепремиера Томислав Дончев и явно показва, че решаването на проблемите във ВиК сектора вече не търпят никакво отлагане. Мисли се и за провеждане на голям обществен форум по темата веднага след местните избори.

Най-важното, което в най-близко време трябва да се случи във ВиК сектора, е да се вкара „твърда компонента” в цената на водата. Това коментира за Economic.bg инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на БАВ. Причината е, че, например, голяма част от разходите на ВиК операторите, особено в малките общини, са абсолютно невъзвръщаеми. А авариите в такива региони са чести не само поради старата инфраструктура, но поради неравномерността на налягането в нея вследствие на малкото потребление.

Прочети още

 

Очаква ли се ускоряване на икономическия растеж в началото на 2020 г.

Настъпването на следваща рецесия е неизбежно. Очаква се обаче тя да е слаба у нас. Около това мнение се обединиха Галина Колев, старши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Telelink, в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria от конференцията The Next Big Thing.

Според Минчев 2020 година ще бъде година на икономически растеж у нас заради инвестициите, усвояването на европрограмите и възможността на икономиката все още да е конкурентоспособна.

„Очакваме отново забързване на икономическия растеж в началото на 2020 г.“, посочи Колев, като добави, че това до голяма степен зависи от нивото на несигурността, за която съществена роля имат търговските спорове между САЩ и Китай.

Експертите коментираха и новината за постигнатото споразумение за Brexit между Европейския съюз и Великобритания.

„В Германия, а и не само, множество фирми вече се подготвят за Brexit”, отбеляза Колев.

„Недостатъците и разходите, които ще са свързани с Brexit, вече променят мисленето на бизнеса и на различните фирми. Дали ще има сделка е от много голямо значение. От една страна тя води процеса една стъпка напред, от друга намалява несигурността“.

Прочети още

 

Защо заводите за автомобили заобикалят България

Eдин oт нaй-динaмичнo рaзвивaщитe ce ceктoри в бългaрcкaтa прoмишлeнocт e aвтoмoбилocтрoeнeтo. Зa cъжaлeниe, вce oщe нe cтaвa въпрoc зa прoизвoдcтвoтo нa крaйни прoдукти кaтo aвтoмoбили или мoтoциклeти, a зa кoмпoнeнти, кoитo ce вгрaждaт в тях, пишe в. „Труд“.

Пoпулярнo e мнeниeтo, чe зa изрaбoтвaнeтo нa пoчти вceки нoв aвтoмoбил в Eврoпeйcкия cъюз прeз пocлeднитe гoдини ca изпoлзвaни чacти, прoизвeдeни в Бългaрия. В тaзи cтaтия щe ce oпитaм дa прeдcтaвя aктуaлнaтa cитуaция зa тoзи ceктoр в cтрaнaтa. Вeчe в пoчти вcякa oблacт e нaлицe зaвoд, cвързaн c прoизвoдcтвoтo нa aвтoмoбилни кoмпoнeнти, кaтo нaй-вaжнитe цeнтрoвe ca в индуcтриaлнитe зoни oкoлo Coфия и Плoвдив, нo cъщo тaкa Cтaрa Зaгoрa, Кърджaли, Хacкoвo, Руce и др. В тях ce прoизвeждaт глaви зa двигaтeли, cтъклa, ceдaлки, климaтици, зaключвaщи cиcтeми, ceнзoри, aкумулaтoри, кaбeли зa eлeктричecки cиcтeми, уплътнeния. Ocвeн тoвa в cтрaнaтa дeйcтвaт нaучнoизcлeдoвaтeлcки цeнтрoвe зa рaзрaбoтки в oблacттa нa пoдпoмaгaщитe вoдaчитe cиcтeми и aвтoнoмнoтo упрaвлeниe.

Прочети  още

 

Имотите в България поскъпнаха с 35%

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, показват данните на Евростат. В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените.

През последните 5 години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване. Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат.

Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати, пише в. „Труд“, цитиран от Actualno.com.

Оказва се, че движението на цените на апартаментите в България отговаря на тенденциите на пазара на имоти в целия ЕС. Общо за страните от Общността повишението на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%.

Прочети още

 

Общинските финанси. Защо не се говори за пари преди изборите?

Текстът е препечатан от „Свободна Европа“. Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика, народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001) и доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Управител е на КС2 ЕООД.

По време на избори най-неправилното поведение на избирателите, но пък най-правилното за кандидатите, е да не става дума за икономика и публични финанси.

За икономика на парламентарни избори не е ставало сериозно дума от 2005 година. След това фискалните илюзии преобладават. На общински избори и кандидатите, и избирателите не се интересуват от финансите на общините.

Сложности

Темата е сложна и неизбежно е обяснявана на леко дървен език. Финансите на общините са бюджетите им (данъчна политика, приходи и разходи) плюс отношенията им с централния бюджет и банките и финансирането на дейности и фирми.

Прочети още

Сподели публикацията