Седмиче информационен бюлетин 21.10.2019 – 27.10.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмиче информационен бюлетин 21.10.2019 – 27.10.2019

Потомствен строител оглави Камарата на строителите в Стара Загора

На редовно отчетно-изборно общо събрание Областното представителство на Камарата на строителите в България (КСБ)-Стара Загора избра на председателския пост инж. Пламен Михалев. Той замени инж. Петко Балабанов. Бяха избрани нов Областен съвет и нов Контролен съвет. В следващия 3-годишен мандат Областният съвет ще работи в състав: Юрий Йорданов („Строителство и монтаж“ ООД), Стефан Желязков („Строителна механизация“ АД), Тенко Панев („Платеник“ ЕООД), Живко Стоянов („Монтажинженеринг“ АД), Камен Пейков („Инфраструктурни системи“ ЕООД), Илиан Марков („Техноинженеринг“ ЕООД), Никола Нешев („Никон“ ЕООД). А Контролният съвет е с членове: Диана Любомирова (ПСК“Ес Би Ес“ АД), Нягол Христов („Ел контрол“ЕООД), Тодор Дончев („Агрострой-СП“ ООД).

Мандатът на новото управление е 3-годишен.

Прочети още

 

Бургас ще привлича инвеститори с нови индустриални зони

Бургас ще има още няколко нови индустриални зони, които трябва да бъдат изградени в рамките на две години, пише Порталът на българските общини Kmeta.bg. Те ще се намират в к-с „Меден рудник“, кв. Долно Езерово, кв. Равнец, Девети километър, кв. Черно море. Предвижда се разширение на Промишлена зона – Север. Вече са приключили процедурите по отчуждаването на необходимите терени, смяна на предназначението им и обособяването им в парцели за бизнес и индустрия.
Реалните дейности по изграждането на индустрианите зони започна със засипването на блатист терен от 600 дка между Пътен възел Юг и к-с „Меден рудник“. Там започва изграждането на Втора фаза на Индустриален и логистичен парк.  Вече е готов проектът за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура, като в момента се работи по заравняване на терена.
В ход е промяна на предназначението на терените в района на Девети километър, които също ще се превърнат в нова индустриална зона. Имотът от 150 декара е с отлична локация и изградена довеждаща инфраструктура.

Прочети още

 

Стартира изграждането на инфраструктурата на Индустриална зона „Загоре“

Индустриална зона „Загоре” е разположена на 115 дка, разделени на 11 имота – с размери от 4 до 11 дка, като всеки един от тях може да бъде обединяван, спрямо конкретни предпочитания на инвеститорите.
„Само десет месеца след влизането на държавата с апортна вноска днес започваме  строителството на Индустриална зона „Загоре“. Гордост за мен, е че вече имаме и първия инвеститор – местна просперираща фирма”. Това съобщи изпълнителният директор на „Загоре“ Радослав Танев преди символичното полагане на първа копка за изграждането на техническата инфраструктура на Идустриална зона „Загоре“.  .
Реализирането на Индустриалната зона има ключова роля за устойчивото развитие на целия регион, стана ясно още по време на събитието. Предимство е и комуникативността на терена, който предостави общината – пресичат се три транспортни коридора, линии на градския транспорт, обезпечено е електрозахранването и водоснабдяването.

Прочети още

 

България изостава от Сърбия, Турция и Румъния като място за бизнес

България слезе до 61-то място в бизнес класацията на Световната банка – Doing Business 2020, стана ясно от сайта на организацията. Миналата година страната ни беше на 59-а позиция. Изследването оценява реформите, въведени в 10 области на бизнес активността в 190 световни икономики за период от 12 месеца.
Средата, благоприятна за бизнес, се свързва с ниски нива на бедност, подобрена регулаторна ефективност и стимулиране на предприемачеството, стартъпите, иновациите, достъпа до кредитиране, инвестиции и др.

Добрата новина е че въпреки „пропадането“ с две позиции в класацията, резултатът на България се подобрява с 0.2 пункта спрямо 2019 г. През изминалата година страната ни е получила 71.8 точки на база разглежданите показатели, докато за 2020 г. Световната банка ни оценява с 72 точки. А разминаването между движението в класацията и точковия резултат означава, че подобрението в България е твърде бавно и държави като Мексико и Чили се движат по-добре.

Прочети още

 

Работодателите трябва да пазят 50 години трудови книжки и документи

Националният осигурителен институт (НОИ) предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, според които документите за трудови договори, заплати и отпуски трябва да бъдат съхранявани от работодателя за срок от 50 години. Планира се тези промени в Кодекса да влязат в сила от следващата година, предава БНР.

Със специална разпоредба се предлага ако осигурител прекрати дейността си и няма първоприемник, задължително да предава ведомостите за заплати, непотърсени трудови книжки и документи от досиетата на работниците за съхранение в НОИ. Това ще улесни както изчисляването на пенсии, така и отпускането на обезщетения, се мотивират вносителите.

Според друга промяна, в рамките на един месец след прекратяване на трудов договор работодателят ще трябва да предоставя в НОИ документ, който да удостоверява продължителността на осигурителния стаж, придобит при него от лицето, като се уточнява за каква категория труд са внасяни осигуровките.

Прочети още

 

Ще изпревари ли инфраструктурното строителство сградното догодина?

Строителството вече не може да се характеризира като сезонна работа. Винаги има влияние, тъй като работата е на открито, но технологиите напреднаха изключително много и се създадоха възможности за целогодишна работа. Това каза инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че тази година е добра за строителния бранш.

„Данните показват непрестанен ръст на строителната продукция. По данни на Националния статистически институт (НСИ) ръстът на нетните приходи е близо 7 млрд. лева за първото полугодие, което е най-високото ниво от 2010 година“, потвърди със статистика прогнозата си той.

По думите му към момента строителството на сгради продължава да има водещи функции. „При него ръстът е с близо 21% за полугодието – 59% от строителната продукция е в сградното строителство, което говори за големи частни инвестиции“, посочи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България.

Прочети още

 

 

 

 

Сподели публикацията