Седмичен бюлетин 30.04.2018 – 06.05.2018

Седмичен бюлетин 30.04.2018 – 06.05.2018

Приемането на еврото в България: митове и факти

Bлизaнeтo нa Бългapия в eвpoзoнaтa щe cтaнe фaĸт в oбoзpимo бъдeщe. Πopaди eднa или дpyгa пpичинa, в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo вeчe зaпoчнaxa дa ce paзпpocтpaнявaт aпoĸaлиптични cцeнapии зa бъдeщeтo ни във вaлyтния cъюз, нeпoчивaщи нa фaĸти, a вмecтo тoвa игpaeщи cи cъc cтpaxoвeтe нa бългapитe.

Πpиcъeдинявaнeтo нa cтpaнaтa ни ĸъм eвpoзoнaтa щe дoнece oгpoмни плюcoвe зa нaшaтa иĸoнoмиĸa, cpeщy пpeнeбpeжими oтcтъпĸи oт нaшaтa cтpaнa. Koи ca нaй-пoпyляpнитe митoвe и ĸaĸвa e peaлнocттa? Oтгoвop дaвa oбшиpният дoĸлaд, пoдгoтвeн oт Инcтитyтa зa пaзapнa иĸoнoмиĸa (ИΠИ).

Aнaлизът пoĸaзвa, чe cтpaxът oт инфлaция cлeд пpиeмaнe нa eвpoтo e шиpoĸopaзпpocтpaнeн, нo нe и ocнoвaтeлeн. Paзлични изcлeдвaния нa EЦБ, EK и дpyги пoĸaзвaт, чe в чacт oт пpиcъeдинилитe ce cтpaни изoбщo нe ce oтчитa yвeличeнa инфлaция oт пpиeмaнeтo нa eвpoтo.

B cтpaнитe, ĸъдeтo мoжe дa ce гoвopи зa инфлaциoнeн eфeĸт, тoй e минимaлeн и нe нaдxвъpля 0,3 пpoцeнтни пyнĸтa. T.e. дopи и в нaй-лoшия cлyчaй инфлaциятa вcлeдcтвиe нa пpexoдa ĸъм eвpo e мнoгo пoд eдин пpoцeнт.

Прочети още

 

Токът на едро у нас е по-скъп, отколкото в скандинавските страни

Оказва се, че богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия.

България се нарежда някъде по средата в класацията, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия, пише в. „Сега“ в днешния си брой.

Така докато в Дания, Швеция и Финландия средните цени на едро са в диапазона 30-33 евро за мегаватчас, то в България цената е 40.70 евро. В Германия също плащат за ток по-малко – средно 33.90 евро за мегаватчас. Най-евтино е в Норвегия – 30 евро. В същото време в Италия, Гърция и Португалия плащат двойно – до почти 61 евро за мегаватчас.

Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро. В края на миналата година цените за бизнеса на свободния пазар тръгнаха нагоре. Тогава работодателите заявиха, че става въпрос за манипулация на пазара, тъй като на практика на него участват ограничен брой играчи. На борсата по това време имаше двама продавачи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Прочети още

 

Публикувано във факти.бг: Финансовото богатство на българите се е увеличило с 6,1 млрд. лева

Финансовото богатство на домакинствата се е увеличило с 6,1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от предкризисната 2007 г. година насам, достигайки 77,2 млрд. лева в края на изминалата година, посочва Industry Watch в новия си доклад за личните активи в България.

Двигателите на растежа на богатството са разнопосочни. Ръстът на заетостта (с 4.4% средногодишно) и на средната заплата (с 10%) създава 5,1 млрд. лева допълнителен доход за заетите българи през 2017 г. Все повече българи намират реализация на европейския трудов пазар. По този начин емигрантските пари възлизат на 1,953 млрд. евро, нараствайки с 30% за година. Лихвите по депозитите вече не са значим източник на финансово богатство, но добавят 183 млн. лева към годишните домакински бюджети.

Българите изглеждат по-склонни да търсят заемно финансиране за своите покупки. Около една четвърт (24,3%) от допълнителното потребление през изминалата година е финансирано чрез потребителски заем. Все още обаче кредитната експанзия изглежда умерена в исторически контекст. За сравнение, през 2008 г. половината увеличение на потреблението на гражданите беше финансирано с новополучен потребителски кредит.

Жилищното богатство се увеличава с 8,1 млрд. евро през 2017 г., основно заради отчетеното повишение на цените на апартаментите в страната. Цените на жилищата в страната се увеличават общо с 8,2% през 2017 г., бележейки ръст вече четвърта поредна година. Според темпа на увеличение на цените през 2017 г. България изостава в ЕС единствено от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, но е значително пред Румъния.

Прочети още

 

България е трета в ЕС по ръст на вредни емисии на въглероден двуокис

България е на трета позиция сред 28-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) по производство на вредни емисии на въглероден двуокис, според анализ на Евростат за екологичната оценка на тези емисии през 2017 г. У нас през миналата година са били произведени в повече над 8% вредни емисии на въглероден двуокис, което в цифри е над 27 млн. тона въглероден двуокис, вследствие от производството на топлоенергия и битовото отопление.
Колко е мръсен въздухът, който дишаме?
Точно преди година Съдът на ЕС публикува решението си по дело срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В документа пише, че Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици на територията на цялата страна. За сега Съдът на ЕС не налага санкции, но при бъдещо неспазване на горната Директива на ЕС, са възможни солени глоби за страната ни.

Прочети още

 

В кои професии има най-голям глад за кадри?

Кризата за работна ръка стигна и до хлебарите и сладкарите. Това става ясно от предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев за приемане на нов списък на защитените професии. В него вече се включват и тези, при които в следващите пет години ще има липса на работна ръка, съобщава „24 часа“.
Поне 539 хлебари и сладкари няма да достигат в следващите пет години, става ясно от обосновката на министъра.
Глад за кадри в туризма, внасяме работна ръка от чужбина

Още 23 професии трябва да бъдат включени в списъка на защитените. Сред тях са недостигащите от години заварчици, стругари, механици, електротехници. Включват се и химици със средно образование. Най-голяма ще е липсата на транспортни техници, където липсата ще достигне 10 000 души, става ясно от мотивировката на предложението.
На училищата, които обучават ученици на застрашени професии, ще бъдат отпускани допълнителни средства в размер на 85% от стандарта за обучение на един ученик. Освен това, за да станат по-привлекателни за децата тези паралелки, за тях е предвидено и стимулиране с допълнителни стипендии.

Прочети още

 

Германските инвеститори бягат от България

Германските инвеститори в Албания са по-доволни от усилията на институциите там в борбата с корупцията и престъпността отколкото германските инвеститори от мерките, които се вземат срещу тези негативни явления в България. Това показват данни, представени от Германо-българската индустриално-търговска камара.
3% от германските фирми, опериращи в Албания, са изразили позиция, че са много доволни от прозрачността на обществените поръчки, докато подобно мнение не е изразил нито един германски инвеститор в България.
Според данните, които се обобщават от германо-унгарската камара, германските компании са по-доволни от качеството на академичното образование в Албания отколкото германските фирми у нас. Управителят на германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев призна за отлив на германските инвеститори у нас, но не смята, че това е тенденция. 72% от анкетираните в страната ни не са доволни от напредъка с борбата с корупцията и престъпността, поясни Василев.
Близо 131 млн. евро са германските инвестиции в България за 2017 г. 48% от анкетираните германски фирми у нас одобряват въвеждането на еврото у нас, но 36% от участниците в проучването се обявяват против. За пореден път България получава похвали за данъчната система и цената на работната ръка.

Прочети още

 

 

Сподели публикацията