Клуб на работодателя партньор в платформа, целяща връщането на българите от чужбина

DSC_1591

Клуб на работодателя партньор в платформа, целяща връщането на българите от чужбина

Платформата Bulgaria wants you (България те иска) бе представена на 12.11.2019 г от 11:00 часа в зала „Петко Р. Славейков“ пред представители на бизнеса в региона, различни местни и държавни институции, общински съветници и медии.
Презентацията на проекта води Андрей Арнаудов, представител на Сдружение ДНК. Той благодари за подкрепата на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, както и на Клуба на работодателя и на КРИБ. Обясни, че избират Стара Загора за стартиране на проекта, тъй като градът е един от най-бързо развиващите се в България.
„Приветствам инициативата, която реализирате. Подкрепата на институциите ще бъде важна, особено при адаптацията на семейства, които дълго са живели зад граница“, каза по време на събитието и зам.-кметът Иванка Сотирова.
Инициативата Bulgaria wants you събира в едно видео визитки на българските градове, представящи техния социален и икономически профил, както и възможностите за професионална и лична реализация. Стремежът на екипа на проекта е да бъде показана промяната на различните места у нас, с което да се разкрие потенциала на страната и да върне българите от чужбина. Идеята е палтформата да дава информация за и от работодатели, подробности за различните детски и учебни заведения, както и да указва административна помощ.
„Ще предложим и Life Cost Calkulator, чрез който всеки може да направи съпоставка какво може да си позволи със заплатата, която получава в Берлин например, и какво месено възнаграждение му е необходимо за да живее и работи в Стара Загора” – каза Андрей Арнаудов. Проектът на Сдружение „Движение национална кауза” предвижда още ДНК-карти, които ще бъдат подарявани на част от българите, ползващи платформата, които искат да се върнат от чужбина. Те ще бъдат на стойност до 10 000 лева под форма на начален стартов пакет за различни видове услуги, от които ще имат нужда. Възможно е чрез картата да бъде платен самолетен билет за връщане от чужбина в България, да се ползват транспортни услуги, наем за жилище, храна на работното място, заплащане на различни такси и услуги, като във финансирането ще се включат и предприемачите. „Работим в синхрон с бизнеса по този проект и виждаме, че предприемачите са осъзнали, че трябва да правят повече жестове към сънародниците ни зад граница, за да ги привлекат с цел да се реши проблема с липсата на кадри на пазара на труда у нас” – добави още Андрей Арнаудов.
Доц. Борислав Попов приветства също идеята, като се опита да обясни нейните достойнства на езика на генетиката. „Гените се развиват най-добре в собствената си среда. При смяна на средата се появяват и по-често болестите“ – обясни председателят на Клуба на работодателя
„Нашият град е атрактивен и перспективен за бизнеса“, подчерта председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов. Той допълни, че взаимодействието между институциите, бизнеса и образователните структури ще допринесе за привличане и създаване на кадри.

Галерия

Сподели публикацията