Седмичен информационен бюлетин 03.02.2020 – 09.02.2020

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 03.02.2020 – 09.02.2020

Нова паралелка със специалност „Икономист-информатик“ разкриват в старозагорско училище

На заседание на Областната комисия по заетостта, което се проведе днес в Областна администрация Стара Загора бе гласувано предложението на РУО-Стара Загора за държавния план-прием в държавните и общинските профилирани гимназии, средните и обединените училища, професионалните гимназии и в паралелките за придобиване на професионална квалификация за учебната 2020/2021 г.

За следващата учебна година директорите на училищата от област Стара Загора са предложили за утвърждаване 106 паралелки държавен план-прием след завършено основно образование. От тях 35 профилирани и 71 професионални. За вечерна форма на обучение предложението е само за една паралелка след завършен седми клас в ПГ „Акад. Петко Стайнов“, Казанлък.

Прочети още

 

До 10 години оставаме без специалисти във всичко

В рамките на следващите десет години недостигът на специалисти у нас ще засегне всички сфери и системи, констатира днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обясни, че младите хора, които ще навлизат на пазара на труда, ще бъдат едва две трети от тези, които ще излизат от него. Най-големият недостиг ще бъде на технически кадри с професионално и висше образование и там ще бъда най-голямата обществена и икономическа загуба, ако ние не осигурим минималния брой специалисти, коментира министърът. Той допълни, че през последните години има недостатъчно търсене на инженерно-техническо образование, както в професионалното, така и във висшето образование и затова политиките са насочени към привличането на повече деца и студенти в тези професионални направления.

Прочети още

 

АИКБ настоява за спешни мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за незабавни действия в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение до медиите. Асоциацията е обсъдила позицията си по време на Националния съвет на АИКБ заедно с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков.

„Всяко забавяне може да окаже изключително негативно въздействие, тъй като МСП са изправени пред сериозни предизвикателства – ожесточена конкуренция, недостиг на човешки ресурси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в ЕС и висока зависимост от конюнктурни промени, при ограничени възможности за реакция. За да се подпомогнат тези компании, АИКБ настоява Стратегията да бъде основана на по-прецизно формулирани и по-ефективно изпълнявани инструменти и мерки за насърчаване на МСП“, коментира председателят на работодателската организация Васил Велев.

Прочети още

 

Караниколов: Водим разговори с Tesla за производство в България

Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и видят какво можем да предложим. Така министърът на икономиката Емил Караниколов отговаря в интервю за „24 часа“ на въпроса за евентуален интерес от страна на американската компания за електрически автомобили Tesla Inc към страната ни. Той също така заяви, че все още се водят разговори с германската Volkswagen AG, въпреки че от ръководството вече официално заявиха, че новият им завод или ще бъде в Турция, или няма да има въобще нов завод.

„Нашите амбиции са две – едната е за производство на автомобили, другата е за производство на батерии и акумулатори. С Tesla бихме започнали и с производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори“, каза Караниколов.

Прочети още

 

България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората

Едва 40% от икономически активните (16-74 г.) жители на големите градове в България имат основни или малко над основните дигитални умения. Това поставя страната на предпоследно място в Европейския съюз, единствено преди Румъния, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.

Огромна е пропастта между българите от големите градове и от селата – 23 процентни пункта. Жителите на селата, които имат основни дигитални умения са под 20%, а тези от малките градове и предградията – малко над 20 на сто, като по тези два показателя страната е последна в ЕС.

На този фон средно за Европа 62% от живеещите в големите градове имат базови дигитални способности. Това се отнася и за 55% от хората от малките градове и за 48 на сто от тези от селата. Моделът „по-голямо населено място – по-високо ниво на умения“ се запазва в почти всички страни в ЕС. Единствените изключения са Малта и Белгия, където повече жители на малките градове, а в Белгия – и на селата, покриват показателя.

Прочети още

 

Ще се обезцени ли левът заради нова законова поправка?

Трябва да има законова промяна така, че да не може да има промяна на фиксирания курс на лева към еврото. Ако при преговорите в ЕЦБ има решение за промяна, трябва в закона да пише, че едностранно напускаме преговорите.

Така икономистът Стоян Панчев коментира предложена от председателя на Бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова за промяна на Закона за Българската народна банка.

Вчера (26 януари) стана ясно, че Стоянова предлага създаването на нов текст в закона, според който от датата на влизане на България в „чакалнята на еврозоната“ (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (Еврозоната + Дания) и ЕЦБ. Това моментално предизвика опасения, че други държави могат да кажат какъв ще е курсът.

Прочети още

Сподели публикацията