Създаването на Политехническа гимназия в областта е пътят към решаване на проблема с квалифицираните кадри

DSC_0001

Създаването на Политехническа гимназия в областта е пътят към решаване на проблема с квалифицираните кадри

Областният управител Гергана Микова беше специален гост на месечната среща на Клуба на работодателя, която се проведе на 29.08.2017 г. в конферентната зала на комплекс „Зеленият хълм”. Основната тема, която се разисква, беше дългосрочното осигуряване на квалифицирана работна ръка за бизнеса в региона.

Липсата на квалифицирани кадри във всички сфери на икономиката, пречи на нейното развитие, споделиха работодателите. За да се промени това, трябват адекватни промени в образованието и най-вече в професионалното такова. Пред областния управител бе изложена идеята за обособяване на център по медиация, който да осигурява пряка връзка между бизнеса и средните и висшите учебни заведения. По време на дискусията се роди и идеята в Стара Загора да бъде създадена политехническа гимназия, която да обедини професионалните училища в града и да подготвя млади хора по специалности, необходими за нуждите на местния бизнес.

На срещата се обсъждаха и възможностите за промени във висшето и средното образование, така че то да стане по-адекватно на икономическите реалности в и реалния пазар на труда в България. Задържането на младите хора у нас, дуалното обучение и образованието на малцинствените групи, които генерират най-високата безработица, осигуряването на работна ръка от други държави, бяха част от темите, обсъждани също на срещата.

В края на срещата Областният управител се ангажира да инициира среща между Клуба на работодателя и министъра на образованието, на която бизнесът да представи конкретните си виждания за постигане на основната цел – осигуряване на професионално подготвени млади кадри за предприятията от производствения сектор в региона. От своя страна, клубът ще изпрати своите предложения за законодателни промени, които да подпомогнат бизнеса и икономическото развитие на областта.

Галерия

Сподели публикацията