Клубът на работодателя взе участие в дискусията „ДА! На българските региони-инвестиционна дестинация Стара Загора“

DSC_0458

Клубът на работодателя взе участие в дискусията „ДА! На българските региони-инвестиционна дестинация Стара Загора“

Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона в Стара Загора, защото това ще даде тласък за ново развитие в региона, който е една от топ дестинациите по икономическо развитие. Това стана ясно днес на по време на дискусията „ДА! На българските региони-инвестиционна дестинация Стара Загора“, организирана от вестник „Стандарт“ в партньорство с Общината и бизнеса в града, на която участие взе и Председателят на Клуба на работодателя – Стара Загора, както и други представители на организацията. Освен това стана ясно, че се подготвя карта на професиите от няколко държавни институции – Министерство на икономиката, Агенцията по труда, Агенцията за чуждестранните инвестиции. На картата ще бъдат нанесени локализацията на бизнеса по икономически дейности. Взета е базата данни от търговския регистър, всички компании, регистрирани, съответно с кодовете на икономическа дейност. Върху тази карта ще бъдат разположени съществуващите професионални гимназии, а след това ще бъде направен анализ от какви кадри имат нужда бизнесите в тези райони и да насърчи повече обучението на определени кадри.
Картата ще даде възможност на Министерството на образованието заедно с бизнеса да влияят върху учебните програми.
На срещата г-н Гайдаров сподели за инициативите, в който клуба се включил – като дните на отворени врати в предприятията в региона и Общината, дискусии и насоки, по които се работи съвместно с Областна управа Стара Загора, РУО Стара Загора и Търговско промишлената палата.
Недостигът на квалифицирани кадри за всички бизнес отрасли, нуждата от промени в професионалното образование, засилване на връзката между средно и висше образование и работодатели, бяха сред темите, които също се разискваха участниците във форума.

Сподели публикацията