Информационен бюлетин 15.10.2018 – 21.10.2018

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Информационен бюлетин 15.10.2018 – 21.10.2018

Нужни са 1200 лева месечно, за да живееш нормално
Доходите в България са скандално ниски, което води до изключително голям скептицизъм у българите. Огромна част от хората не са доволни и е време политическата класа да осъзнае, че доходите трябва да се вдигнат. Това коментира в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Фондация „Петър Дертлиев” Георги Анастасов. Според него пет са основните неща, които трябва задължително да бъдат осигурени – дом, храна, облекло, здравеопазване и образование. Държавата не създава условия за работа. Два са основните механизма за повишаване на доходите. Първият е да се преборим за преференция за българската икономика. Трябва да се инвестира в производството, убеден е Анастасов. „Ако даден инвеститор реши да строи, трябва да бъде освободен от данък печалба и ДДС за период от 3 до 5 години. 50% от наетите от него лица да бъдат регистрирани като безработни и да бъдат осигурявани не на минимална работна заплата, а на минималния праг. По този начин ще се възстанови производството”, категоричен е Георги Анастасов. Вторият вариант е солидарните фондове да бъдат насочени към повишаване доходите на българите. Според КНСБ 1200 лева месечно са необходими на човек, за да живее нормално. В Стара Загора се провежда дискусионен форум „Повишаване доходите на българите – граждани на Европейския съюз”.
Прочети още

Какви специалисти търсят работодателите?
Резултатите от второто проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила бяха представени по време на заседание на Комисията по заетост. Проучването се извърши в периода 1 август -17 септември. Над 200 работодатели от Старозагорска област отговориха на 9 ключови въпроса, отнасящи се до желани компетентности, квалификация, умения и образования на търсения персонал. За най-необходими за настоящия и бъдещ персонал, анкетираните считат знанията и уменията за самоконтрол и дисциплина, а за най-рядко – общуване на чужди езици. Сред ключови компетентности, които работодателите считат, че е необходимо да притежават търсените от тях кадри са инициативност и предприемачество. През следващите 12 месеца анкетираните са заявили, че ще търсят специалисти с квалификация по следните професии: машинен оператор, продавач – консултант, електротехник, заварчик, електромонтьор, машинен техник, машинен монтьор, оперативен счетоводител, готвач, строителен техник. Данните сочат, че най-голям брой работни места ще се разкрият за машинен оператор – около 200 бр. работни места.
Прочети още

Училищна Телерик Aкадемия стартира безплатни школи по програмиране в Стара Загора

Започва седмият сезон на безплатните работилници по информационни технологии за ученици в Стара Загора на Училищна Телерик академия, съобщи за Радио Стара Загора ръководителят й Петър Шарков. След успешно положен изпит с логически задачи, тази неделя стартират курсовете, в партньорство със ZaraLab и  Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

Опитни преподаватели и специалисти в сферата на високите технологии ще  обучават вече одобрените деца в рамките на 100 учебни часа в познания по дигитални науки, алгоритмично програмиране и разработка на компютърни игри. Курсовете продължават до юни догодина. Накрая участниците ще разработят проект и ще придобият сертификат от академията.

„По данни на ЕК до няколко години над 95% от професиите в световен мащаб ще изискват цифрови компетенции. Ние живеем в свят, в който технологиите са навсякъде около нас. Именно затова за нас е важно да развиваме дигиталните умения на децата, да изграждаме базова дигитална култура и те да се научат да комуникират с машините“, допълва Шарков.

„Днес е важно младото поколение да усвоява освен английски, а също и някой от езиците за програмиране“, споделя от опит специалистът.

Прочети още

 

71% спад на преките инвестиции в България за година

За първите 8 месеца от началото годината преките инвестиции в страната са 230.5 млн. евро. Това е спад със 71.6% или 581.5 млн. евро спрямо същия период през 2017г. Данните са на Българската народна банка, която уточнява, че това са предварителни изчисления, отбелязва сайтът „Дневник“.

Само през август тази година инвестициите са намалели с 14.1 млн. евро спрямо август от предходната година. Същевременно преките инвестиции в чужбина за периода от януари до август 2018 г. нарастват с 287 млн. евро, което е с 72 млн. евро повече спрямо отчетеното повишение през същия период за миналата година.

Най-големите преки инвестиции в страната са направени от холандски (264.9 млн. евро), руски (158.5 млн. евро) и германски (80 млн. евро) граждани. Инвестициите в недвижими имоти отбелязват спад през първите 8 месеца на тази година и са с 8.7 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2017 г., когато възлизат на 13.3 млн. евро. По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (2.5 млн. евро), Украйна (0.7 млн. евро) и Германия (0.4 млн. евро).

Дяловият капитал е отрицателен и възлиза на 27.1 млн. евро, като е по-нисък с 201.5 млн. евро спрямо първите 8 месеца на 2017 г., Тогава преведените, изтеглените парични и апортните вноски на нерезиденти в капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната е бил положителен и е 174.4 млн. евро, се казва в документа.

Прочети още

Български студенти, учили в Италия, се връщат да работят в родината

Икономика и търговия. Това са най-търсените специалности, към които български кандидат студенти, решили да получат висше образование в италиански ВУЗ-ове, се насочват. По време на провелите се в София и Варна „Дни на италианското образование” бяха представени едни от най-реномираните университети в страната. Две са причините за интереса на млади българи към получаване на висше образование в Италия. Едната е атрактивните такси, които се формират на база доход на домакинството. В държавните университети тази такса е между 900 EUR и 3000 EUR, като в повечето случаи българските студенти заплащат минимума. Много от тях печелят и стипендии. Така например за миналата година 70% от приетите българските студенти не са заплатили такса. Втората причина за интереса е Брекзит.

Много от българските студенти след завършване на образованието си в Италия се връщат да работят в родината. Интересно е, че има и много италиански студенти, които избират България като място за професионална реализация, казва в интервю за ФАКТИ Марко Монтеки, председател на Италианката търговка камара в България. Онлайн обучението и програмите на английски език са другите две предимства предлагани от италианските университети.

Прочети още

 

Възможно ли е заплащането за нощен труд да се увеличи с исканите над 1000%?

Минималното допълнително заплащане, което получават полагащите нощен труд у нас, е в размер на 25 стотинки. Служителите в системата на здравеопазването, например, взимат средно по 1 лев на час за работа през нощта. Това не се е променяло от 2007 г. насам. Според официалната статистика те са 400 000 души.

Сега от КТ „Подкрепа” настояват за час работа през нощта да се получават по 2,55 лева. Предложението ще се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Искаме промяна на механизма за определяне размера на възнаграждението и режим за ограничаване на нощния труд”, заяви Любка Георгиева от КТ „Подкрепа” пред Нова телевизия.

Представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова обаче заяви, че подобен скок в заплащането – с над 1000%, не е възможен.

„Няма да подкрепим предложенията във вида, в който са внесени, защото исканото увеличение е с над 1000%, и то в последната минута”, коментира Ангелова. И добави, че работодателите искат определяне на почасов размер на минималната работна заплата и цялостна реформа в тази част от трудовото законодателство.

Прочети още

 

 

Сподели публикацията