ПУП на индустриална зона Загоре бе представен пред членовете на Клуба на работодателя на тяхната редовна месечна сбирка

DSC_1070

ПУП на индустриална зона Загоре бе представен пред членовете на Клуба на работодателя на тяхната редовна месечна сбирка

Арх. Киряков представи ПУП на индустриална зона Загоре, план за застрояване и план за регулация, пред членовете на Клуба на работодателя на тяхната редовна месечна сбирка.

Следва той да бъде разгледан и приет от Общинския съвет, а след това да бъдат оформени парцелите със съответните идентификатори и с подробен план на инфраструктурата. Това ще позволи договаряне с потенциални инвеститори и старт на процедурата по ЗОП за изграждане на прилежащата инфраструктура – ток, водоснабдяване, канализация и др.

Общината е отредила за развитие на индустриална зона терен от 115 дка, разположен в кв. „Зора“ на Стара Загора. Имотите се намират в близост до пътя Стара Загора – Бургас, на 10 километра от магистрала „Тракия“. В устройствения план, той е разделен на 11 самостоятелни парцела, като най-големият е с площ 15дка.

Теренът е равнинен, разположен е в урбанизирана територия и е подходящ за изграждане на индустриален парк. В близост до него минават линии на градския транспорт, а до границата на парцела има ток, вода, газ, канализация.

Към този момент над половината от парцелите са договорени с потенциални инвеститори, като приоритет се дава на местните, които ще бъдат избирани чрез конкурс, съобщи Радостин Танев, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре”.  Изискването към тях обаче, е да развиват високотехнологични производства с висока добавена стойност, за осигуряване на по-високо заплащане на труда. Очаква се строителството на зоната да започне в началото на 2019 г., а инвеститорите да могат да усвоят парцелите си в края на лятото на същата година.

Румяна Грозева, която също беше гост на срещата, разказа малко повече за Лаборатория за виртуална реалност, която предстои да отвори врати в Стара Загора. Тя сподели, че това все повече е нужно на град като Стара Загора, в който искаме да идват инвеститори с висока добавена стойност в производството. Затова са се свързали с германския университет Карлсруе. Получило се е добро партньорство между тях. Вече е осигурено място за самата лаборатория – под РБ „Захарий Княжески”. Там ще можеш абсолютно в реално време да се вижда сградата, която даден инвеститор, иска да построи, като дори ще може да се разхожда в нея. Ще могат да виждат и как са устроени машините, как се задвижват до няй-малкия детайл. Виртуалната реалност ще може  да се приложи и в туризма, както и в обучителната програма на училищата. Идеята е да се работи съвместно с Карлсруе, като това би осигурило клиенти за самата лаборатория.

 

Сподели публикацията