СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора” взе участие в дискусия относно проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса

DSC_1549

СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора” взе участие в дискусия относно проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса

СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора” взе участие в дискусия относно проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса, която се проведе днес в общинската зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Тя бе инициирана от кмета Живко Тодоров , а гост беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

На форума присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, депутатът Радостин Танев, доц. Борислав Попов, председател на СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора, представители на образователни институции и на бизнеса.

Живко Тодоров откри форума като благодари на всички за присъствието и начерта задачата пред всички, която е да се продължи връзката между образованието и бизнеса, и да се направи така, че младите хора да останат в града ни. Пътят към това е да се привличат сериозни инвеститори, които да разкриват производства с висока добавена стойност.

Министър Вълчев похвали създадените тук връзки между образованието и бизнеса за подготовка на кадри за местната икономика. Той обясни още, че през следващите 15 години ще има недостиг на много специалисти във всички сфери на производството. Вътрешната миграция към големите градове ще свърши, както и нетната външна миграция. До 10-15 г. ще се промени и възрастовата структура на работещите. В момента се обръща сериозно внимание на професионално техническото образование, както и на въвеждането на дигиталните умения в училище. По думите му висшите училища обаче са крайно затворен модул. Те трябва да са по-свързани с местната икономика.

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин обясни, че ще бъде предизвикателство пред университета разкриването на IT специалности, но Стара Загора има нужда от такива. Според него може да се обособи база и да се намерят специалисти, които да преподават. Такова обучение ще може да стартира от следващата учебна година.

Представителите на бизнеса също подкрепиха идеята. Като сами те ще участват активно в този процес.

 

Сподели публикацията