Седмичен бюлетин 01.08.2017 – 04.08.2017

Седмичен бюлетин 01.08.2017 – 04.08.2017

Защо Чехия има най-ниската безработицата в целия ЕС?

Гepмaния e нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa в Eвpoпa, c виcoĸa peпyтaция нa eфeĸтивнa cтpaнa и ниcĸa бeзpaбoтицa. Ho oт ĸpaя нa 2015 г. пaзapът нa тpyдa в cъceднaтa й Чexия ce oĸaзвa oщe пo-cилeн.

Дaннитe, пyблиĸyвaни тaзи ceдмицa, пoĸaзвaт, чe нивoтo нa бeзpaбoтицa в Чeшĸaтa peпyблиĸa e caмo 2.9% пpeз юни в cpaвнeниe c 3.8% в Гepмaния и 7.7% в Eвpoпeйcĸия cъюз ĸaтo цялo. Ho ĸaĸ гo пocтигa cтpaнaтa?

Πъpвoтo нeщo e, чe тpyдът e eвтин. Cpeднaтa чacoвa cтaвĸa нa тpyдa в Чeшĸaтa peпyблиĸa пpeз 2016 г. e caмo 10.20 eвpo, ĸoeтo e дocтa пoд cpeднaтa зa EC cтoйнocт oт 25.40 eвpo, oбяcнявaт oт Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм.

Toвa oбaчe нe oбяcнявa нaпълнo ниcĸaтa бeзpaбoтицa нa cтpaнaтa, зaщoтo дpyги дъpжaви ĸaтo Бългapия, Унгapия и Πoлшa имaт дopи пo-ниcĸи paзxoди зa тpyд. Cъщo тaĸa зaплaтитe в Чeшĸaтa peпyблиĸa нapacтвaт дocтa бъpзo.

Πpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2017 г. нoминaлнитe зaплaти ce yвeличaвaт c 5.3% или 2.8%, ĸopигиpaнa cтoйнocт, взeмaйĸи пpeдвид инфлaциятa.

Прочети още

 

Консорциум с участието на Сименс ще с трои вятърна централа в Турция

Консорциум с участието на германския гигант Сименс е спечелил търг за проект за използване на вятърна енергия. В консорциума са още турските холдинги Тюркерлер и Кальон, информира турският печат днес.
Германско-турският консорциум е предложил на държавата най-ниската цена за киловат час от 3,48 щатски цента.
В търга на 27 юли за строеж на централа с мощност 1000 мегавата и вятърни турбини оферти внесоха осем консорциума, сред които четири германски гиганти. Той бе организиран в момент, когато Турция полага усилия да увери германските инвеститори, че капиталовложенията им в Турция са сигурни, независимо от напрежението в двустранните отношения в последно време.

Пред медиите енергийният министър Берат Албайрак коментира, че победата на Сименс изпраща важно послание на региона и света от гледна точка на турско-германските отношения, съобщава „Хюриет“, цитиран от БТА.

Прочети още

 

Цачева обяви по-кратки срокове за българско гражданство

Министерство на правосъдието скъсява срока за получаване на българско гражданство с година и половина. Това обяви като приоритет правосъдният министър Цецка Цачева по време на пресконференция.

Цачева посочи, че се предвижда едновременно с подаване на документите за придобиване на българско гражданство, да се насрочва и така наречената анкета или изслушването на кандидата. „Провеждането на това интервю се оказва, че е основна причина за забавянето. Разчетите сочат с 1,5 г. да бъде намален срокът за придобиване на българско гражданство при спазване на всички законни изисквания и условия за това“, уточни Цачева.

Тя изтъкна, че се предвиждат и редица облекчения за гражданите, които са свързани основно с противодействие на посегателства върху фирми, търговски дружества. Обсъжда се въвеждането на задължително известяване чрез sms при промяна в партидата на търговското дружество, извършвано от Агенцията по вписванията. По думите на Цачева и сега съществува такава възможност, но тя не е задължителна.

Прочети още

 

Усвоени са 2 млрд. лева от еврофондовете до 2022 г.

2 млрд. лева от европейските фондове по оперативните програми, които страната ни ще може да усвоява до 2022 година, вече са стигнали до бенефициентите. Това става ясно от справка за изпълнението на програмите, предаде БГНЕС.

Почти 1,9 млрд. лв. от средствата са от европейския бюджет, а останалите малко над 100 млн. лв. са национално съфинансиране. До края на програмния период България трябва да получи – 17,88 млрд. лв. по оперативните програми, от които вече е договорено разпределението на 7,6 млрд. лв. или 42,86%.

Забелязва се тенденция за устойчив напредък при усвояването на средствата от фондовете. Само за последните два месеца – юни и юли реално изплатените средства към бенефициентите на оперативните програми са в размер на 320 млн. лв. Към 01 юни 2017 г. реално изплатените средства са в размер на 9,48%, докато към 03 август 2017 г. този процент вече е 11,2%.

Прочети още

 

Строителният сектор в България е в подем през първото полугодие

Строителството на жилища и на индустриални сгради в България отчита силни ръстове през първата половина на 2017 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на Националния статистически институт (НСИ) за разрешителните за строеж и започнатите сгради за периода.

Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас се очертават като водещ двигател на строителния сектор в страната със силни ръстове и в почти всички сегменти от строителния сектор.

Оживление в строителството се отчита и в някои от другите области в страната с добри комуникации и транспорт, като например Стара Загора, Добрич, Благоевград, Хасково, където основният ръст идва от жилищното и индустриалното строителство.

Ако разрешителните за строеж се считат за бъдещ индикатор на активността в строителния бранш, поне доколкото всички проекти ще бъдат реализирани, жилищният и индустриалният сегмент ще са най-активни през следващите няколко години. Столицата, Пловдив, Варна и Бургас отново се очертават като най-активните строителни площадки, заедно с заедно с градове като Стара Загора, Шумен, Благоевград, Пазарджик и други.

Разрешителните за строеж и започнатото строителство през полугодието

Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в България за периода януари-юни се увеличават с 24% спрямо същия период на миналата година, а на разрешителните за нови жилища в тях – с 33,5%.

Прочети още

 

Финансист: Догодина българските банки ще коригират нагоре лихвите си

Тенденцията за излизане от нетрадиционните монетарни политики при поддържане на ултраниски лихвени нива ще повлияе и върху България, като очакванията са от началото на следващата година банките да започнат да индексират във възходяща посока лихвите си.

Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

“Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги посочи по какъв начин регулаторът ще пристъпи към изхода, като предстои да даде допълнителни насоки по темата още в края на този месец“, посочи той.

По думите му след сигналите за скорошно повишаване на лихвените проценти, ефектът ще започне постепенно да се проявява и през лихвената политика на българските банки.

„Очаквам  в началото на 2018 г. да се очертаят по-ясни промени в лихвената политика на банките, като посоката ще е възходяща“, каза Петров.

Икономистът е на мнение, че това ще се отрази и върху търговията с държавни ценни книжа, които също ще повишат доходността си с оглед на тренда.

Той смята, че лихвите, които бюджетът ще плаща, няма да са толкова ниски, така че при следващите емисии през 2018 година, се очаква те да бъдат на по-високи нива „вследствие на

промяната на кривата на доходност в еврозоната, която е бенчмаркът, спрямо който се определят цените на нашите ДЦК“.

Прочети още

 

Сложете датчици в контейнерите за боклук

Тъй като България е изостанала в известна степен при изграждането на умните градове от редица други страни, тя може да се възползва пълноценно от опита на успешните примери. Това заяви в ефира на UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Адри Уишман, основател на IoT Nederland.

„Ако трябва да направите нещо, направете го правилно! Изпреварете останалите. В България има нужда от много инфраструктура и идеи, но това е нещо положително. Защото всички останали градове могат да вършат вашата работа, а вие да ги попитате за решенията и най-добрите им практики и да се възползвате от тях. Така, полагайки по-малко усилия от тях, разполагате с всичките им идеи и може да ги внедрите“, каза той.
По думите му за да бъде успешен един умен град, са необходими усилията на много  участници –  правителството, бизнеса, гражданите и науката в контекста на умните градове и общности, но най-важни са гражданите, които например в Амстердам са изиграли решителна роля.

През 2016 г. Амстердам спечели наградата Европейска столица на иновациите на Европейската комисия.

Прочети още

 

 

 

Сподели публикацията