Седмичен информационен бюлетин 16.12.2019 – 22.12.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 16.12.2019 – 22.12.2019

Да мислим в перспектива за развитието на индустриалните зони

Антоанета Барес има над 15 г. професионален опит в областта на правото и в управлението на множество проекти в различни сектори от икономиката. Заемала е ключови и ръководни позиции в търговски компании, включително от IT сектора и държавните институции.има мaгистърска степен по право и е докторант по икономика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Антоанета Барес е част от екипа на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД от самото създаване на дружеството през 2009 г., а поста изпълнителен директор заема от март 2017 г.

Прочети още

 

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора:

Стара Загора може да се превърне във високотехнологичен център за електрофизични разработки

На научна конференция в Стара Загора през февруари ще бъдат представени първите реални резултати на инсталацията на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев за рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Това обяви Олег Стоилов, председател на Търговско промишлената палата в Стара Загора, която съдейства за популяризирането на този проект. Според него цената на пречистващата по електрофизичен метод въздуха инсталация е съотносима с цените на въгледорините емисии, които сега плаща страната ни и ако докаже ефективност тази технология може да превърне Стара Загора в научен център.

Олег Стоилов припомни, че за технологията вече има възлагателно писмо от ТЕЦ „Марица-изток 2“ да се направи адаптация на тази технология в реална среда.

Досега в световната практика няма конкретно техническо решение, което да бъде практически приложимо, а не теоретично в тази насока. Затова и като представител на бизнеса в Стара Загора не мога да нямам отношение към развитието на този процес, който касае целия комплекс „Марица-изток“, коментира Олег Стоилов. Той припомни, че всички световни мерки в момента са насочени към декарабонизацията.

Прочети още

 

Осигурени са средства за Национално училище за даровити деца в Стара Загора

Осигурени са средства за разкриване на Национално училище за таланти в Стара Загора. Новината съобщи вчера ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова по време на предпразнична среща на кметското ръководство със старозагорските журналисти.

В понеделник Сотирова и колегата й инж. Янчо Калоянов са били на среща с министъра на МОН Красимир Вълчев.

„Ползотворна бе срещата ни с министъра. Амбицията ни е до началото на следващата учебна година училището да стартира. Предстои да направим заданието за проектиране“, заяви Иванка Сотирова.

Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, а очакваните средства, в размер на около 3 млн. лв., ще бъдат от Оперативна програма на ЕС. Първоначално ще бъдат разкрити две паралелки по IT и математика, чиято численост ще се увеличава постепенно. Част от преподавателите-специалисти ще бъдат обезпечени от Технически университет – София, с чийто ректор вече са проведени разговори.

Прочети още

България е на трето място в ЕС по годишен ръст на строителството през октомври

Спрямо септември произведената строителна продукция у нас задържа нивото си, сочат данни на Евростат

България е на трето място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през октомври, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Тя е нараснала с 3,1% спрямо същия период на миналата година, като преди България са само Румъния (+24%) и Унгария (+20,5%). На противоположния полюс са Полша, Словения, Белгия и Великобритания, където е отчетен спад на годишна основа от съответно 4,1%, 4% и по 2,6%.

През третото тримесечие произведената строителна продукция у нас се е увеличила с 4,8% спрямо същия период на миналата година, което поставя страната ни на седмо място в Евросъюза. Спрямо септември строителната продукция у нас е останала непроменена, като страната ни е една от малкото в съюза, които не отчитат спад на месечна основа.

Прочети още

 

Агенцията по заетостта отчита през ноември най-ниската безработица за 11 години

Агенцията по заетостта отчита през ноември спад на безработните до 5.8%, съобщава институцията. Това е най-ниският процент безработни за този месец за последните 11 години. В сравнение със същия месец на предходната година има спад от 0.2%.

Агенцията отчита този показател всеки месец, като го изчислява на база на регистрирани безработни в бюрата по труда като процент от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при преброяване 2011 г. Националният статистически институт дава по-различни данни, които са базирани на анкети сред домакинствата и са за тримесечен период. За третото тримесечие статистиката сочи 3.7% безработица.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932, съобщава Агенцията по заетостта. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в реалната икономика. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учещите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.

Прочети още

 

Стоян Мавродиев разви финансовата група на ББР в подкрепа на бизнеса в България

Българската банка за развитие фокусира голяма част от дейността си в посока подпомагане на малки и средни бизнеси, както и към подкрепата на различни социални дейности с цел развитие на българската икономика.
Основана през 1999 г. под името Насърчителна банка, десет години по- късно чрез специален закон тя е преобразувана в а Българска банка за развитие. През годините тя създава и дъщерни предприятия, които да управляват и разширяват различни аспекти от дейностите ѝ, започвайки с Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция ДЖОБС. От постъпването на Стоян Мавродиев на длъжността главен изпълнителен директор на ББР през октомври 2017 г. са основани още три дружества – Фондът за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг.
Но с какво точно се занимават тези дъщерни предприятия?

Прочети още

Сподели публикацията