Седмичен информационен бюлетен (27.02.2017 – 03.03.2017)

Седмичен информационен бюлетен (27.02.2017 – 03.03.2017)

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира

Тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи установява проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“.  Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са дяловете на младежите между 18 и 29 години, където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция. А най-предпочитаната дестинация, сред тези, които се замислят да емигрират, е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу в списъка попадат САЩ и Италия. Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега. Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция.

Прочети още

Просветното министерство намалява субсидирания прием за някои специалности

От следващата академична година Министерството на образованието и науката (МОН) ще намали субсидирания прием в някои професионални направления. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, съобщават от просветното министерство. Промяната е заложена в публикувания за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Постановление за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Министърът беше категоричен, че намаляването на броя студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите. „Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите – в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други – 20-30 на сто“, каза той.

Прочети още

Пазарът на търговски площи в България изпрати динамична година

Пазарът на търговски площи в България изпрати доста динамична година – с един нов търговски център и сериозни размествания в сегмента на търговците с бързооборотни стоки, показва доклад на консултантската компания Colliers за сегмента на търговските площи през втората половина на 2016 г.

За пръв път от година насам общото предлагане в страната отбелязва лек ръст и достига почти 792 хил. кв.м основно заради откриването на Mall Markovo Tepe в Пловдив. Заетостта в утвърдените проекти в София, Пловдив, Варна и Бургас продължава да расте, а пазарът на търговски площи по водещите улици се задържа устойчив.

Наемните нива на първокласните локации в търговските центрове и на водещата търговска улица в България – бул. „Витоша“, отбелязват лек ръст. През второто полугодие на 2016 г. наемните нива в моловете достигат 35 евро за кв.м, а по бул. „Витоша“ – 45 евро.

Прочети  още

Развитието на индустриалните зони – ключов фактор за привличане на инвеститори с висока добавена стойност

Добрата локация, инфраструктурна изграденост, ефективно управление и качествени услуги, са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори. Основните пречки, които възпрепятстват по-бързата им експанзия и растеж са недостигът на квалифицирани кадри и тромавите административни процедури. Това беше основният фокус на откриващия Панел „Икономика и индустриални инвестиции 2017“ на провеждащата се в Sofia Event Center Годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2017“. Според служебния министър на икономиката доц. д-р Теодор Седларски държавата трябва да насърчава инвеститорите от една страна, и от друга – да стимулира младите образовани хора да се реализират в България.

Прочети още

В Стара Загора не стигат парцелите за жилищно строителство

В Стара Загора има недостиг на парцели за строеж на нови жилищни кооперации. Само за последните три години в града са построени 197 блока. 766 нови апартаменти са излезли на пазара в града от 2014 г. до сега.

Централната градска част е почти застроена, затова предприемачите се съгласяват да изграждат жилищни кооперации и в кварталите, каза пред БНТ главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че десетки проекти за нови сгради чакат в Общината за издаване на строително разрешение и ако се наложи, има възможност градът да бъде разширен.

Заради интензивното строителство в Стара Загора вече на две места са се обособили нови квартали – близо до стадиона и градския парк.

Прочети още

Износът, вносът и потреблението са движили българската икономиката през 2016 г.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. реалният БВП нарасна с 3.4% на годишна база и с 0.9% спрямо третото тримесечие на годината.

От компонентите на БВП експортът регистрира най-голям ръст от 9.1% на годишна база, следван от вноса с 7.8% и крайното потребление с 0.9%, докато бруто образуването на основен капитал се сви с 1.8%. Това сочи месечния икономически обзор на Райфайзенбанк (България).

„Растежът през 2016 г. отново бе следствие от относително по-силно външно търсене, обусловено от слабото евро и благоприятната конюнктура на международните пазари за износ на български услуги и стоки. На този фон ниските цени на петрола, който заема значителен дял от българския внос, способстваха за неговия по-бавен растеж“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Прочети още

Българският пазар за ток на едро – непрозрачен, непредвидим и неконкурентен

Българският пазар за електроенергия на едро остава непрозрачен, непредвидим и неконкурентен. Това обяви на семинар пред журналисти Илина Стефанова, шеф на отдел „Енергийна политика и околна среда“ към EVN България. По думите й макромоделът, предложен от Световната банка е добър, но оттук нататък остава най-голямото предизвикателство – как той да бъде приложен в в българското законодателство и на практика. Стефанова очерта и някои от най-важните проблеми по пътя на пълното отваряне на енергийния пазар.

Досега са направени някои от основните стъпки – въведени са стандартизираните товарови профили , процедурата за смяна на доставчик. На пазара излизат основно бизнес клиенти на ниско напрежение, а регистрираните търговци на електроенергия само на територията на Югоизточна България са 40. Според предприетите в тази посока стъпки де юре това би трябвало да формира активен и конкурентен пазар на дребно.

Прочети още

Студенти и банкови служители търсят иновативни подходи за банкиране

Над 90 банкери и студенти от специалност „Финанси“ и „Информатика“ от Икономически университет – Варна, обединиха усилия и развихриха креативността си, разработвайки идеи, свързани с по-доброто банкиране и изживяване на клиента. Innovation Camp е второто събитие, организирано от Сосиете Женерал Експресбанк в сферата на иновациите и дизайна, фокусиран върху човека, след Open Innovation Challenge, който се проведе през юни 2016 г.
Двудневеният предприемачески форум събра банкови експерти и студенти с различни профили, като ги предизвика да предложат решения по различни теми, свързани с клиентското изживяване в офисите на банката, процесът на управление на жалби, привличането на млади кадри и улесняване на процеса за кандидатстване, както и опростяване на вътрешните процеси на комуникация в банковата институция.

Прочети още

 

Сподели публикацията