Среща с кандидатите за кметове и общински съветници организира Клуб на работодателя – Стара Загора

DSC_1563

Среща с кандидатите за кметове и общински съветници организира Клуб на работодателя – Стара Загора

Основните приеритети, по които ще работят следващите 4 години, представиха кандидатите за кметове и общински съветници от различни ПП и обединения на срещата организирана от СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора”. Срещата се състоя на 03.10.2019 година от 18:30 часа в конферетната зала на комплекс „Зеленият хълм”. В нея взеха участие Живко Тодоров кандидат за кмет от ПП ГЕРБ, Гергана Микова кандидат за кмет от ПП НФСБ, проф. Иван Върляков – кандидат за кмет от ПП БСП, както и кандидатите за общински съветници – Красимир Червилов от ПП ВМРО, Мартин Бойчев от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и Зейнел Мехмед от ПП ДПС.

Беше изтеглен жребий, по който всеки един от участниците накратко да представи акцентити на предизборната кампания. Пръв започна Живко Тодоров, кандиат за кмет от ПП ГЕРБ. Той акцентира върху активната работа на общината досега с бизнеса, следствие на което е Индустриална зона „Загоре”. В разговора с работодателите Тодоров припомни, че от 2012 г. местните данъци и такси в Стара Загора не са променяни и са сред най-ниските в сравнение с големите градове в страната. Цените за тротоарното право, които заплащат хотелиерите и ресторантьорите, също са максимално изгодни, за да не бъдат натоварвани финансово предприемачите. Кандидатът за кмет от ГЕРБ акцентира на условията, които Общината създава за повишаване на квалификацията на учениците и младите хора, за да се отговори на потребностите на бизнеса от кадри. Част от тази работа е отварянето на Академията за компютърни и природо-математически науки за даровити деца, а с ТУ – Стара Загора се водят преговори за разкриване на нови специалности, свързани с информационните технологии. Живко Тодоров бе категоричен, че ще работи усилено за въвеждане на децентрализация, която ще позволи на кметовете да имат повече правомощия и самостоятелност при вземане на решения, а гражданите – по-голям контрол върху местната власт.

След него думата взе Зейнел Мехмед, представител на младежката организация на ПП ДПС. Той заяви ясно, че от тяхната партия не са излъчили кандидат за кмет, но обясни колко е важна ролята на общинския съветник, като накратко описа какъв би трябвало да е той: активен, запознат с проблемите на общността и с ясна визия и стратегия за развитие на общността.

Трети взе думата Мартин Бойчев от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Един от акцентите му беше пазарът в България и пазарните решения във всяка област – образование, медицински услуги, бизнес и т.н. Според него позарат е този, който трябва да решава. Друг акцент бе дигитализирането на услугите в града ни – обслужване без гише, портал на гражданите и други подобни услуги.

Жребият отреди четвърти да говори проф. Иван Върляков, кандидат за квет от ПП БСП. Започна с думите, че опонентите му са изказали вече почти всички важни проблеми на града ни. Акцентира върху неработещото у нас публично-частно парнтньорство, което би било добър механизъм за работа между бизнес и община. Освен това сподели, че според него доброто управление зависи от средата и заяви с надежда, че според него, виждайки своите опоненти, атмосферата в новия местен парламент ще бъде благоприятна за работа.

След него думата взе единствената дама на срещата – Гергана Микова, кандидат за кмет от ПП НФСБ и настоящ областен управител. Тя коментира, че е силно пристрастна към темата за професионалното образование. Сподели, че Стара Загора много се направи в тази сфера. Немалко работодатели отвориха вратите на своите предприятия, за да могат учениците от дуалните паралелки да се обучават в реални условия в цеховете на предприятията. Гергана Микова съобщи, че една трета от листата с кандидати за общински съветници на НФСБ в Стара Загора е съставена от млади хора – експерти в различни области, които не са тясно партийно свързани с политическата сила, която ги издига.

Последен взе думата Красимир Червилов от листата на ПП ВМРО. Той също заяви, че се присъединява към опонентите си, относно проблемите на града ни, които те набелязаха, както и начините им за решаване. Според него местният парламент би могал да работи добре върху важните проблеми на града, стига да няма политическа партизанщина.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – Стара Загора Стефан Шоселов благодари на Общината за доброто взаимодействие с бизнеса. Доц. Д-р Борислав Попов, председател на Клуба на работодателите, предложи след местните избори Общината, бизнеса и новото ръководство на Тракийския университет да изработят заедно визия за бъдещото развитие на висшето образование в Стара Загора и за решаване на проблема с недостига на квалифицирани кадри.

Сподели публикацията