Нов цех за печат на полиетиленови фолиа откри „АТЕ ПЛАСТ“

Ате-Пласт

Нов цех за печат на полиетиленови фолиа откри „АТЕ ПЛАСТ“

Ново предприятие за печатна дейност и ламиниране откри в Стара Загора един от водещите производители на полиетиленови фолиа и опаковки в България – Ате Пласт ООД.
Проектът е по оперативна програма „Конкурентоспособност“, като компанията закупи две машини – флексопечатна (за печат върху гъвкави опаковки от различни материали) и ламинираща, с които ще задоволи необходимостта на пазара от фотореалистични и сложни печати, каза при откриването изпълнителният директор Мария Жекова. Флексопечатната машина е най-новата инсталирана подобна машина в България. Общата инвестиция по проекта е в размер на 7 млн. лв., като освен за оборудване средствата са използвани и за ремонт на сградата, в която е разположено новото предприятие. На това място преди години се е намирала изложбената зала на завода за роботика „Берое“ в Стара Загора. До момента „Ате пласт“ е печатала само индустриални и строителни опаковки в няколко цвята. Новата инвестиция ще даде възможност фирмата да изработва печатни опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Новият завод има капацитет 200 тона на месец печатани фолиа.

Проектът е реализиран за 12 месеца. Това е вторият завод на старозагорската компания, като общата численост на персонала достига 180 души. „Инвестицията в новия завод представлява 25% от всички вложения, които сме правили в 20-годишната история на предприятието.“ – каза  г-жа  Мария Жекова. „Пазарът на опаковки изисква непрекъснати инвестиции, в противен случай няма как да отговорим на все по-нарастващите му изисквания.“ –  обясниха от компанията.

Новата инвестиция ще даде възможност на старозагорската фирма да бъде още по-гъвкава, да засили присъствието си на българския пазар и да увеличи производството на така наречените консуматорски опаковки. В Европа най-много клиенти Ате Пласт ООД има в Германия, Холандия, Белгия и Великобритания. Тя изнася продукция и за Румъния, Хърватия и Македония.

През последните години собствениците на фирмата инвестират в облагородяване на инфраструктурата на предприятието, в производствен софтуер и покриване на нови стандарти. Капацитетът на завода за фолийните опаковки е производство на 1000 т. на месец. През 2011 г. компанията закупува модерна линия за 2.3 млн. лв., с която разширява производството на индустриални фолиа. Една от важните инвестиции е осъществена през 2003 г., когато собствениците внедряват високотехнологична петслойна линия за специални фолиа.

Представители на СНЦ „Клуб на Работодателя – Стара Загора“, където г-жа Жекова е активен член, уважиха събитието с присъствието си.

Сподели публикацията