Седмичен информационен бюлетен (06.03.2017 – 10.03.2017)

Седмичен информационен бюлетен (06.03.2017 – 10.03.2017)

„Мини Марица-изток“ намали печалбата си за 2016 г. с 58%

Най-голямото въгледобивно дружество в страната – „Мини Марица-изток“, отчита печалба от 1.102 млн. лв. за 2016 г., което е намаление от 58% спрямо предходната година. Това показва предварителният финансов отчет на дружеството.
Причините
По-слабият резултат се дължи най-вече на намалението на приходите от дейността, които са с 54.5 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година и са били 535.6 млн. лв.
От тях най-значително спадат тези от продажба на въглища – със 78.6 млн. лв. (13.9%) до 485.4 млн. лв. Причината е, че през 2016 г. са били добити с 4.1 млн. тона по-малко въглища в сравнение с предходната година. Това намаление обаче е част от бизнес плана на компанията до 2018 г., който предвижда да се добиват по 27.5 млн. тона въглища годишно, коментира председателят на съвета на директорите на дружеството Диан налага, за да се стабилизират рудниците. Червенкондев допълни, че допреди няколко години в мините само се е добивало, без да се инвестира в нови разкривки на въглища. Последното обаче е жизненоважно, за да може мините да продължат да съществуват и в бъдеще. През 2016 г. компанията за пръв път от шест години е преизпълнила плановете си за нови разкривки, става ясно от информация на сайта й.

Прочети още

Заетостта на хотелите в България нараства през 2016 г.

През 2016 г. хотелиерският бизнес в България е постигнал увеличение както на заетостта в стаите, така и на приходите от тях, което е над средното ниво спрямо другите държави в Централна и Източна Европа. Същевременно годината е била динамична и за сделки както за градски хотели, така и за такива в курортите. Това са изводите от анализ на Forton/Cushman & Wakefield за активността на този пазар през миналата година в седем държави от региона. От консултантските дружества очакват умерена инвестиционна активност в страната през настоящата година.

По-високи приходи

Данните от изследването показват, че има подобрение по всички ключови показатели в хотелиерския бизнес общо за страните от Централна и Източна Европа през 2016 г. Заетостта на базите пък е надхвърлила нивата отпреди кризата, достигайки нива от 72% спрямо 69 на сто година по-рано. Българският пазар е регистрирал втория най-голям ръст в региона на заетостта – 6.3% през миналата година, както и увеличение на прихода от хотелска стая с 5.8 на сто. Това се случва на фона на доброто туристическо лято както за курортите, така и на значимия ръст на туризма в столицата след разрастването на бизнеса на нискотарифните авиокомпании. Според проучването най-голям ръст в региона отбелязва хотелиерският бизнес в Словакия, а по-бавно увеличение има в по-зрели пазари като Прага и Варшава.

Прочети още

Промишленото производство със спад за първи път от 8 месеца насам

Спад от 3,9% в промишленото производство отчитат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за първия месец на годината спрямо декември 2016 г. Намалението през януари на годишна база е 1,2%.

Тези числа слагат край на положителната серия от ръст в сектор „Примишленост“ през последните месеци на 2016 г.

През януари 2017 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 5,8%, и в добивната промишленост – с 1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 9%, показват данните.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 37,2%, производството на напитки и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – по 12%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – със 7,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини и производството на мебели – с по 5,8%.

Прочети още

Колко сив е сивият сектор при търговията с горива? Обясняват от бранша.

Haй-гoлeмият пpoблeм, ĸoйтo пpoдължaвa дa cтoи пpeд пeтpoлнaтa и гaзoвa индycтpия y нac, e cивият ceĸтop, oщeтявaщ дъpжaвaтa c oгpoмни cyми вcяĸa гoдинa. Oĸoлo тaзи тeзa ce oбeдиниxa пpeдcтaвитeлитe нa индycтpиятa и члeнoвeтe нa Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция (БΠГA) пo вpeмe нa пъpвaтa нaциoнaлнa гoдишнa ĸoнфepeнция нa БΠГA, пpoвeлa ce в cтoлицaтa.

Ocнoвният въпpoc cпopeд пpeдcтaвитeли нa ceĸтopa и eĸcпepти e ĸoлĸo тoчнo гoлям e ceнчecтият бизнec в индycтpиятa и ĸoлĸo ĸocтвa тoй нa xaзнaтa.

Koлĸo „cтpyвa“ cивият ceĸтop?

Πo дyмитe нa пpeдceдaтeля нa БΠГA и гeнepaлeн диpeĸтop нa „Лyĸoйл Бългapия“ Baлeнтин Злaтeв нeгoвият дял дocтигa 30%, ĸaтo cтpaнaтa ни e нa пъpвo мяcтo в Eвpoпa пo тoзи нeгaтивeн пoĸaзaтeл. Eжeгoднитe зaгyби зa дъpжaвния бюджeт пъĸ ce изчиcлявaт нa oĸoлo 1 милиapдa лeвa, cпopeд eĸcпepтa.

Иĸoнoмиcтът Kpaceн Cтaнчeв пocoчи, чe paзмepът нa cивия ceĸтop мoжe дa ce cмeтнe пo paзлични мeтoди, нo минимaлният възлизa нa 750 милиoнa лeвa гoдишнo пoд фopмaтa нa нecъбpaн aĸциз и ДДC. „Koгaтo имa нecъбиpaнe нa 2 милиoнa лeвa, тoвa нe e нeщo paдиĸaлнo. Koгaтo oбaчe тe ca 700 милиoнa лeвa, вeчe мoжe дa ce ĸaжe, чe имa пpoблeм“, cмятa тoй.

Прочети още

Toyota вече има система за безпилотно управление

Японският автомобилен производител Toyota е напълно готов със система за автономно придвижване на автомобили. Разработката е започнала още през 2005 г., когато за нея отговаря техническият център в Ан-Арбър, щата Мичиган, но е завършена от специалистите от открития през 2015 г. Toyota Research Institute (TRI).

Технологията бе представена в Калифорния, като тя е интегрирана в автомобил, построен на базата Lexus LS 600hL и използва електронно-цифровата система за управление на превозни средства drive-by-wire. Програмното обезпечение на машината е разработено така, че да може постоянно и безкрайно да прогресира и обновява.

 Към момента развитието на системите за автономно управление върви в две посоки – Chauffeur („Шофьор”) и Guardian („Пазач”). Първото означава разработка на напълно самостоятелен автомобил с нива на автономност 4 и 5. При 4 водачът се намесва само в екстренни ситуации, а при 5 превозното средство не разполата с възможност за ръчно управление.

Прочети още

Професията „Приложен програмист“ влиза в професионалните гимназии от есента

От следващата учебна година започва обучението по новата професия „Приложен програмист“. Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г. В процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът, съобщиха от МОН.
В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми. Това ще стане на базата на споразумение от декември миналата година, подписано от Министерството на образованието и науката и четирите асоциации в ИТ сектора, предава БГНЕС.

Прочети още

Засилен граждански контрол в енергетиката поискаха от Българския енергиен и минен форум

Българският енергиен и минен форум предлага да бъде създаден обществен консултативен съвет в енергетиката, който да осигури повече публичност при взимането на решения в сектора. Това бе съобщено днес по време на кръгла маса „Ефективност на гражданския контрол върху дейността на монополите“, организирана от БЕМФ.
Гражданският контрол върху монополите трябва да се засили, но в рамките на закона и без политически импровизации, които биха били по-скоро вредни, заяви председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, който представи политиките за демонополизацията на енергийните услуги.

Гражданите трябва чрез държавните институции да търсят контрол над дружествата с монополни правомощния. А парламентът трябва да осигури достатъчно финансиране за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която има принос към държавния бюджет, заяви Нейков, цитиран от publics.bg. Той говори също така за „разпарчетосване на позиции“ в комисията заради решения на политическата класа.

Прочети още

Сподели публикацията