Седмичен информационен бюлетин (03.07 – 07.07.2017)

Седмичен информационен бюлетин (03.07 – 07.07.2017)

За първи път от 1984: Зелената енергия изпревари ядрената

Зa пъpви път oт дeceтилeтия нacaм, eлeĸтpичecтвoтo в CAЩ, пpoизвeдeнo oт възoбнoвяeми изтoчници, изпpeвapи пo ĸoличecтвo aтoмнaтa eнepгия, пpeдaвa АР.

Πocлeднитe дaнни, c ĸoитo pecopнaтa aдминиcтpaция в Щaтитe paзпoлaгa, ca oт мapт и aпpил. И тe пoĸaзвaт нeщo, ĸoeтo нe ce e cлyчвaлo oт 1984 г. нacaм.

Ocнoвнa пpичинa зa pъcт пpи възoбнoвяeмитe изтoчници ca нoвитe вятъpни тypбини и coлapни фepми, ĸaĸтo и yвeличeниeтo пpи пpoизвoдcтвoтo нa eнepгия oт вoдни цeнтpaли в peзyлтaт нa гoлямoтo ĸoличecтвo вaлeжи oт cняг и дъжд в зaпaднитe щaти минaлaтa зимa.

Teмпът, c ĸoйтo ce cтpoят нoви aтoмни peaĸтopи, пъĸ ce зaбaви cepиoзнo в пocлeднитe дeceтилeтия зapaди виcoĸaтa цeнa и нeдoвoлcтвoтo нa гpaждaнитe. Πoчти вcичĸи aтoмни цeнтpaли, ĸoитo ce изпoлзвaт днec в Щaтитe, ca пycнaти мeждy 1970 и 1990 г.

Bъпpeĸи дaннитe зa мapт и aпpил, eĸcпepтитe пpoгнoзиpaт, чe пpeз цялaтa гoдинa eлeĸтpичecтвoтo oт aтoмни цeнтpaли щe нaдвиши тoвa oт възoбнoвяeмитe изтoчници зapaди ceзoнни ocoбeнocти ĸaтo пo-мaлĸo вoдa пpeз пo-cyxитe лeтни мeceци.

Прочети още

Министрите прехвърлиха държавни имоти на общини

Правителството прехвърли безвъзмездно държавни имоти на общините Стара Загора, Кюстендил и Лозница.

Община Стара Загора ще получи правото на управление върху терен в града с площ 6308 кв. м и върху терен в Ахтопол от 311 кв. м, заедно с построената в него сграда. До сега тези имоти са били предоставени на Министерството на земеделието, храните и горите за нуждите на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, която през 2016 г. беше обявена за общинско учебно заведение. Прехвърлянето на правата за управление на имотите на местната власт ще й позволи да реализира проект по процедура „Подкрепа на професионалните училища в Република България” на ОП „Региони в растеж”.

Обявяването на други две професионални гимназии за общински – ПГ по механизация на селското стопанство „Св. Климент Охридски“ в Кюстендил и на ПГ по ветеринарна медицина и земеделие „Александър Стамболийски“ в гр. Лозница, налага промяна в собствеността на предоставените на учебните заведения сгради. Имотите – публична държавна собственост, се обявяват за частна държавна собственост и се предоставят безвъзмездно на общините Кюстендил и Лозница.

Прочети още

Производството на ток от сероводорода в Черно море може скоро да е реалност

Изследователят проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН заявява, че е пред прага на реализацията на производството на електроенергия от сероводорода в Черно море. Авторът на уникалната разработка коментира това пред в. „Черно море” .

Миналата година той информира за успешното тестване на пилотната инсталация на борда на научноизследователския кораб „Академик”.

Тогава проф. Бешков заяви, че с проекта си участва в конкурс по линия на бизнес програма за иновации на Евросъюза и че до месец очаква положително становище от Комисията, за да получи нужните средства, с които да приключи разработката си. На въпроса за получения резултат той обясни, че бил изслушан с много голям интерес от комисията, но се оказало, че по тази програма могат да финансират само малки и средни предприятия с по 100 – 200 хил. евро, а за неговата разработка са нужни милиони.

В. „Черно море” припомня, че идеята за производство на ток от морето идва на българския учен още преди 9 години. След поредица от експерименти той стига до уникалното технологично решение за превръщане на сероводорода в ток, както става в акумулаторните батерии. Тогава в екип с колеги от Грузия и Румъния кандидатства и печели финансиране по Седма рамкова програма на ЕС. Практически така започна работата по технологията.

Според учения тя става истинска сензация на проведения в Кувейт Девети международен панаир на изобретенията в Близкия изток. Методът получава бронзов медал на изложението в категорията „Опазване на околната среда и енергетика”.

Прочети още

Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата
Работодатели и синдикати спориха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
На заседанието беше обсъден проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г. Минималното възнаграждение от 460 лева се обсъжда от тристранния съвет, тъй като през пролетта ВАС отмени постановлението на МС с мотивите, че то не е съгласувано със социалните партньори.
Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че в България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда готованци и гони квалифицираните хора извън страната. Той посочи, че България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС, предаде БТА.
Производителността на труда в страната е 15,26 на сто от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21,07 на сто от тези за ЕС – 28, което показва, че заплатите изпреварват производителността на труда сравнено с останалите страни в ЕС, каза Велев.

Прочети още

Световни тенденции в градоустройственото планиране и архитектура
Проектирането и изграждането на „умни селища” (smart villages) и „умни къщи” (smart houses) все повече се налага като трайна тенденция в устройственото планиране и архитектурата в световен мащаб.
Това беше основната тема на Световния конгрес на FIABCI от 26-ти до 28-ми май 2017 в Андора, в който участваха представители от над 40 държави. На форума присъстваха представители на Софконсулт и лично управителят – Галина Максимова.
Бяха представени реализирани проекти, основно в Азия, на селища и къщи, използващи смарт технологии, в т.ч технологии за енергийно самозахранване и енергийна ефективност, безотпадни и високи технологии.
Изграждането на сателитно селище около София, отговарящо на новите тенденции за устойчиво развитие, беше основната идея на Софконсулт да привлече български и чуждестранни инвестиции при окрупняване на масив от 185 декара в района на Панчаревското езеро и Лозенската планина. Районът отлично съчетава всички предимства на южния пояс на град София, естествена зелена среда и бърза комуникация.
Проектът „Лозен резиденшъл парк” , представлява изключителна възможност за изграждане на цял жилищен район от нов тип, в съчетание с непосредствената близост до столицата и с природосъобразния начин на живот, отговарящ на всички най-нови архитектурни и устройствени идеи. В допълнение е отличната еко среда, южни и източни планински склонове, с по-дълго слънцегреене и прекрасна панорама, близост до воден басейн, планина и голф игрище.
Прочети още

Средните компании, а не гигантите движат българската икономика напред през 2016 г.

Шестдесет процента от най-големите 100 компании в България са повишили приходите си през 2016 г. Това сочат данните от десетото издание на класацията К100, изготвена от екипа на финансово-икономическия седмичник „Капитал“. Ръст на приходите отчитат компаниите, работещи в секторите: технологии, машини, фармация, храни, търговия и текстил.

К100 класира дружествата по данни от финансовите отчети, които те сами предоставят, и от публични източници.

Анализът на данните в класацията показва, че през 2016 година не гигантите движат икономиката, а средните производствени компании.

Въпреки като цяло добрата година приходите на десетте най-големи компании се свиват със средно 10%.

Миналата година не е била добра за енергийните и металургичните гиганти заради ниските цени на суровините.

Строителният сектор също бележи общ спад поради намалелите държавни поръчки въпреки оживлението в по-малките компании, които строят жилища и офиси в София.

Растежът е осезаем при производителите и търговците на храни и лекарства, чиито приходи се изстрелват нагоре вследствие на високо вътрешно потребление. За втора поредна година скачат и приходите и печалбите на петте оръжейни завода.

Прочети още

 

 

Сподели публикацията