Член на УС на Клуба на работодателя стана Председател на Камарата на строителите в България (КСБ)-Стара Загора

Plamen-Mihalev

Член на УС на Клуба на работодателя стана Председател на Камарата на строителите в България (КСБ)-Стара Загора

На редовно отчетно-изборно общо събрание Областното представителство на Камарата на строителите в България (КСБ)-Стара Загора избра на председателския пост инж. Пламен Михалев. Той замени инж. Петко Балабанов. Бяха избрани нов Областен съвет и нов Контролен съвет. В следващия 3-годишен мандат Областният съвет ще работи в състав: Юрий Йорданов („Строителство и монтаж“ ООД), Стефан Желязков („Строителна механизация“ АД), Тенко Панев („Платеник“ ЕООД), Живко Стоянов („Монтажинженеринг“ АД), Камен Пейков („Инфраструктурни системи“ ЕООД), Илиан Марков („Техноинженеринг“ ЕООД), Никола Нешев („Никон“ ЕООД). А Контролният съвет е с членове: Диана Любомирова (ПСК“Ес Би Ес“ АД), Нягол Христов („Ел контрол“ЕООД), Тодор Дончев („Агрострой-СП“ ООД).

Мандатът на новото управление е 3-годишен.

Инж. Михалев, честито! Кои са важните теми, каузи, които ще отстоявате от името на строителите в област Стара Загора?

– През последните години се наблюдава не само при нас, в област Стара Загора, а и в цялата страна, че доверието на строителните фирми към Камарата на строителите намалява. Новото ръководство на КСБ, избрано преди година и половина, прие за цел да го възвърне, като работи по проблемите на строителите в цялата страна. И аз считам, че можем да възвърнем авторитета на Камарата пред самите й членове. Да я чувстват те като организация, която защитава интересите им. Имаме нужда от това. Сред основните задачи, които набелязахме, е борбата с незаконното строителство, и то с мерки в кратки срокове. Първата стъпка бе направена със забраната обекти над 100 кв. м да се изпълняват по стопански начин. Доста малки бригади вече поискаха да излязат на светло. Втората стъпка е т. нар. строителна полиция, която съществува във всички развити държави – да бъде факт и при нас. Това е една от основните ни задачи. Другата е да бъдат променени като цяло някои от законите и нормите, за да сме в крак с днешната ситуация.

В новия УС има представители от всички браншове на строителството, както и от регионите. След местните избори ще направим срещи с всички кметове, за да изкоментираме програмата си, натрупали се и нови проблеми, за да търсим решението им.

Първата Ви задача като председател?

– Сам човек може да реши собствените си проблеми, не глобалните. Но всички заедно, като екип, можем да направим така, че професията строител да е зачитана, младите, които завършват, да искат да я работят. Отливът на кадри в момента е сериозен. Няма бранш в строителството, който да не се нуждае и за наше голямо съжаление от ПГСАГ „Лубор Байер“ излизат технически грамотни техници, които продължават образованието си във ВУЗ, но едва 10-15% остават в сферата на строителството вместо да е обратното. Това е пагубно! В СПТУ по строителство има две паралелки, т. е. почти няма желаещи да работят в строителството.

По Димитровден строителите правите равносметка. Каква е тя?

– Строителният бранш се развива. Няма колега, който да се оплаква от липса на работа. Оплакванията са от липса на кадри и на точни и ясни правила за работа. Досега в лицето на местната власт обикновено сме имали подкрепа, надяваме се с новоизбраните управници да работим по точно тези наболели проблеми. Има какво да се направи още доста. В новият УС сме хора с желание и стремеж да направим нещо общо, заедно.

А как се развиват Вашите собствени фирми?

– „Лесо инвест“ има много обекти и работа! Фирмите ни са добре, но и ние сме с проблем относно кадрите. Тази година издадохме голям обект – „Гуми център „Диана“, с РЗП 10 000 кв. м, в срок, в момента работим по доста други по-малки обекти – всеки достоен за уважение. До края на годината ще приключим цялостно комплекса ни на ул. „Ген. Гурко“, който е със 100 апартамента, започваме разширение на „Автохит“, в началото на следващата година ще стартираме голям обект – Логистичната база на „Брадърс комерс“, започваме и една 8-етажна наша кооперация край „Загорка“… В най-новата ни фирма – „Изолинвест“, която м. г. получи награда за иновация – енергийноефективни къщи с т. нар. оставащ кофраж, или стиропорни тухли, в момента основно това продължаваме да работим. Към изделията ни има интерес, включително от чужбина, пречупи се и мисленето на архитекти и проектанти. В момента тече проектна фаза за разширяване на фабриката, защото ни стана малка. Ще пускаме и нови щампиращи машини. Българският пазар е интересен за Европа поради все още по-ниското възнаграждение на труда, има ниши за износ на подобно производство…

А какво се случва със СК „Бадминтон“, на който сте председател на УС?

– Доста задачи за решаване има и там. Проектът и идеята за разширение на залата продължават да са актуални, ще продължаваме с новото ръководство да настояваме, защото децата са страшно много дори ги връщаме – няма възможност да поемем желаещите да тренират, още повече, че от тази година болшинството учат само първа смяна. Разполагаме едва с 4 корта, залата е жизнено необходима.

Ще има ли празник за Димитровден?

– Разбира се. Ще е на 30 октомври, когато по традиция ще бъдат обявени и наградени победителите в отделните категории строежи, както и Строител на годината. Имаме идея следващата година празникът да бъде мащабен, подобно на Бирфест, както някога, да се съберем хиляди строители. Строителните фирми в Областното представителство-Стара Загора са над 250, може би сме четвърти в страната. Ще е трудно да се съберем, но не и невъзможно. Използвам възможността да поздравя всички строители и да им пожелая крепко здраве – на тях и на семействата им!

Статия: Национална бизнес поща

Сподели публикацията