Депутатът Кирил Добрев бе специален гост на ежемесечната среща на „Клуба на работодателя – Стара Загора“

IMG_0999

Депутатът Кирил Добрев бе специален гост на ежемесечната среща на „Клуба на работодателя – Стара Загора“

На 22.02.2016 г. в конферентната зала на ресторант „Зеленият хълм“ се проведе среща на СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора“. Срещата бе водена от новия Председател на Управителния съвет – Димитър Янков.

IMG_1004На нея беше приет нов член – Валери Караманов, Управител на Програм Консултинг ООД, който заяви, че старозагорският клуб на работодателя е единствения в България с толкова ясно изявена структура и нестихващ ентусиазъм за промяна и работа.

Специален гост на срещата беше и депутатът Кирил Добрев, с когото се обсъждаха интересни теми като проблема с отпуските по болест, при които първите три дни се изплащат 100% от работодателя, а липсва реален контрол върху издаването им, ТЕЛК решенията, които често биват скривани при назначаване на работа на даден работник, но излизат наяве при евентуално прекратяване на трудов договор, както и порочната система при обществените поръчки, при която едни и същи фирми печелят и наемат подизпълнители, на които рядко плащат.

Господин Стефан Шоселов засегна и проблема с частните движими паметници на културата. Голяма част от частните колекции не са описани, тъй като няма специалисти, които да го направят, а по този начин тези колекции не могат да бъдат експонирани, продавани или разменяни. Той настоя за либерализиране на този закон.

Дискусии имаше и по въпроса, свързан с увеличаването на минималната работна заплата, особено в сектора на услугите, където реално няма производство и така бизнесът работи на загуба. Като алтернатива за това се изведе въвеждане на почасово плащане, което би могло да реши този проблем.

Сериозно внимание се обърна и към проектозаконите относно здравните осигуровки, както и предстоящото налагане на електронното досие на пациентите.

Към края на срещата отново се повдигна въпросът за изграждане на Център за медиация между бизнеса и образованието, като вид решение на проблема с липсата на специалисти и кадри, подготвени за работа.

В края на срещата Господин Караманов сподели, че предложенията към Общината и към Правителството трябва да излизат от името на клуба, защото той е общност от хора с еднакви интереси, а силата е в общите усилия.

Галерия от събитието

Сподели публикацията