Седмичен информационен бюлетин 25.11.2019 – 01.12.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 25.11.2019 – 01.12.2019

През 2020 г. ще заработят още 3 фонда за дялови инвестиции

Финансовите инструменти имат редица предимства в сравнение с безвъзмездната финансова помощ, която е традиционният начин за предоставяне на средства от бюджета на ЕС. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на откриването на “Sofia international money exhibition” под мотото „Финансовите инструменти като реална възможност за развитието на малките и средни предприятия. Организирано от Българската търговско-промишлена палата, Съвета по инвестиции към БТПП и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Зам.-министър Иванова поясни, че към момента по Оперативна Програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), чрез „Фонд на фондовете“ са отворени три финансови инструмента за дялови инвестиции, предназначени за подпомагане на малките и средни предприятия (МСП). Публичните средства от програмата са в размер на приблизително 112 млн. лв. и са предназначени за ранен и начален етап от развитието на предприятията.

Прочети още

 

И новият проект за „бонус-малус“ е посрещнат с критики заради недомислици

Оскъпяването на застраховката „Гражданска отговорност“ да не зависи от нарушенията на пътя, а само от виновно причинените катастрофи, призоваха на пресконференция днес представители на организации на автомобилни инструктори, шофьорски обединения и превозвачи. Позицията им е по повод предложения преди десетина дни от Комисията за финансов надзор (КФН) проект за наредба за въвеждането на системата „бонус-малус“, която ще регламентира вариантите за по-евтина и по-скъпа полица.

В проекта се предлага малус точки, които ще оскъпяват застраховката, да се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), неправилно изпреварване (4 точки), опасни маневри (5 точки), отнемане на предимство (5 точки), хулиганско поведение на пътя и т.н. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки), или без книжка (5 точки).

Прочети още

 

Банките вдигат някои от таксите, но превод в чужбина ще поевтинее до най-много 3 лв.

Банките повишават някои от таксите си, установи в. „Сега“ в сайтовете на някои от финансовите институции. Обяснението е във влизащ в сила през декември нов европейски регламент, според който всички банки в ЕС трябва да таксуват трансграничните преводи наравно с местните.

Преводите с дигитални средства са относително евтини, но първоначалната инвестиция е по-голяма и поддръжката на каналите чрез телефона и онлайн, освен клона, струва пари и усилия, коментира пред БНТ финансистът Левон Хампарцумян. „Това са процеси които създават по-голяма конкуренция, но и изискват инвестиция от банките, на които единият крак е в старият свят, а другият – в новия свят на по модерната и бърза система“, каза той и добави, че има достатъчно конкуренция, която да изравни прекомерно повишение, а ако тя не свърши работа, на ход е регулаторът.

Влизането в сила на новата регулация означава, че банков превод в друга страна от ЕС от България ще струва не повече от 5 лв, колкото е най-високата такса за превод на територията на страната, поясни пред БНР експертът от „Моите пари“ Десислава Николова.

Прочети още

 

По-добър бизнес климат у нас през ноември отчита НСИ

С 1.2 пункта нараства общият показател на бизнес климата през ноември в сравнение с предходния месец. Това отчита Националният статистически институт.

Това се дължи на подобрената конюнктура в строителството и търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ запазва равнището си от октомври. Отчита се известен оптимизъм у мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за дейността им през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса.

Относно продажните цени в промишлеността повечето от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 2.3 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата осигуреност с поръчки се увеличава, докато прогнозите им за дейността през следващите три месеца са леко влошени.

Прочети още

 

Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Това заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори по повод предложението свободното предлагае на апартаменти да се регулира и те да се приравнят като хотели и къщи за гости.

От своя страна Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма подчерта, че това е тема, която отдавна е на дневен ред не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа – и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, изтъкна той.

Според него атаката е срещу неплащането на данъци, от което се оплакват много от кметовете. Като пример Драганов посочи София. По негови думи за 2018 г. Столичната община е планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, но е събрала едва 2 400 000 лв.

Прочети още

 

Горанов: България с най-висок кредитен рейтинг на Балканите
„По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от телевизия Bulgaria ON AIR.
Българският кредитен рейтинг вече е на едно равнище с това на Унгария и Индонезия. В момента и трите големи агенции за кредитни оценки дават на България сходни оценки.
Standard & Poor’s даде на страната позитивна прогноза, като очаква българската икономика да расте стабилно и да постигне силни фискални резултати.
Прочети още
 

 

 

 

 

 

 

Сподели публикацията