Седмичен информационен бюлетин 02.12.2019 – 08.12.2019

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин 02.12.2019 – 08.12.2019

Чуждите инвестиции в българския IT сектор са скочили с 300% за три години

Чуждите инвестиции в българската технологична индустрия са нараснали с 300% между 2015 и 2018 г., а капиталовите разходи от тях са скочили шест пъти през периода, показват данните на fDi Markets. Аналитичната платформа на Financial Times следи за проекти на зелено в цял свят, водещи до създаване на нови офиси и работни места. Само за 2018 г. IT секторът тук е приел 16 нови инвестиции на обща стойност 240 млн. долара, като тази тенденция се запазва и през тази година, обяви Financial Times в свой анализ.

Според данните на fDi Markets най-активни са били IT компании от САЩ, Швейцария и Франция, които отговарят за половината от инвестираните 240 млн. долара през миналата година. През 2019 г. седем са проектите на зелено на обща стойност 93.5 млн. долара, като основната част идва от американски компании. Около половината от инвестициите през последните две години са чрез разширяване на действащи вече центрове, се казва в анализа.

Прочети още

България продължава да пропилява иновационния си потенциал

Иновациите са ключът към преобръщането на икономиката и създаването на устойчив модел, базиран на продукти и услуги с висока добавена стойност. България обаче остава част от групата на плахите иноватори, изпълнявайки едва наполовина поставената цел да инвестира 1.5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за научно-изследователска и развойна дейност. Това сочат данните на тазгодишния доклад „Иновации.бг“ на Фондация „Приложени изследвания и комуникации“, представен официално днес.

Държавата си беше поставила цел да дава 1.5% от БВП за R&D като част от стратегията „Европа 2020“. Делът на тези разходи в Европа е средно 2%, а у нас в момента – три пъти по-малко. Единствено Румъния от другите страни членки на Европейския съюз е по-назад от България в подреждането. А впечатление прави, че страни извън общността, като Сърбия например, ни изпреварват по този показател.

Нещо повече, инвестициите в R&D през 2019 г. са най-ниските от 20 години насам, стана ясно от думите на Руслан Стефанов, координатор на групата „Иновации.бг.

Прочети още

 

Според Горанов България ще влезе в чакалнята на еврозоната до края на април

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е възможно до края на април Българя да бъде приета в механизма ЕРМ 2, така наречената чакалня на еврозоната. Мнението си заяви на празненство, организирано от банкери по повод професионалния им празник.

„Още малко работа имаме да свършим, но знаем какво точно трябва да свършим“, каза Горанов в приветствието си, цитиран от „Капитал“.

„Смятам, че нашият шанс да бъдем по-интегрирани в европейските финансови институции е голям. Да, те ни нямаха толкова доверие, но минахме през такъв тип тестове, които едва ли и техните системи биха издържали“, каза финансовият министър.

Управителят на БНБ Димитър Радев обяви на същото събитие, че не по-маловажно от влизането в структури на еврозоната е самият процес, свързан с полагането на усилия по приемането. По думите му идващата 2020 г. няма да е по-лесна за сектора.

Прогнозата на банкерите за представянето на сектора през тази година е, че резултатът ще е също толкова висок, колкото миналогодишният, посочва изданието.

Прочети още

 

Новият вариант за „бонус-малус“ е най-адекватният до момента, смятат застрахователите

Новият вариант за формиране на оскъпяването и поевтиняването на застраховката „Гражданска отговорност“ е най-адекватният, предложен до момента и най-щадящият потребителите, казаха днес на пресконференция от „Асоциацията на Българските застрахователи“ (АБЗ). „Ако обществото не приеме този вариант, то не би приело никой друг“, обобщи председателят на управителния съвет на организацията Константин Велев.

Проектът за формиране на бонусите и малусите беше пуснат за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор на 19 ноември. Общата идея е шофьорите с повече нарушения на пътя да плащат повече, а прецизните – по-малко.

Предлагат се две алтернативни скали за „бонус-малус“: едната с 15 (петнадесет класа) при базов неутрален клас 6, пет класа бонус и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия бонус се стига до отстъпка от 23% от базовата премия, а в най-утежняващия малус клас поскъпването може да стигне 400%.

Прочети още

 

Една трета от фирмите използват социални мрежи, за да наемат служители

През тази година 33.8% от фирмите използват различни видове социални медии, за да развиват дейността си и да разширяват своето присъствие в интернет. Това показват данните на НСИ от проведено изследване сред бизнеса. Най-популярни са Facebook, LinkedIn, Xing, Yammer, Probook.bg и др., в които 33.2% от компаниите поддържат свой профил.

Общо 73.9% от тях използват профила си за подобряване на имиджа или за рекламиране на продуктите си. 62.7% го използват, за да получават обратна връзка от клиентите си, а 32.8% – за наемане на служители. Общо 29.5% от фирмите казват, че ползват профилите за контакти и сътрудничество с техни партньори.

Всяка трета фирма (36.5%) използва приложения като Skype, WhatsApp, Facetime, Viber

за гласови или видеоразговори през интернет за служебни цели, а 46.4% предоставят на служителите си преносими устройства, които разполагат с мобилна интернет връзка, сочат още данните.

Прочети още

 

Графика: Кои са университетите в България с най-много студенти

Най-големият университет в България по брой студенти за 2019 г. е УНСС, следват го Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивският университет и Техническият университет в София. Това показват данните от Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г. „Дневник“ представя класация на десетте университета с най-много студенти

Графиката показва общия брой студенти в съответното висше училище – всички действащи студенти, включително презаписаните студенти, студентите, възстановили студентски си права, студентите по студентска мобилност, както и дипломантите в срок и дипломантите, отчислени с право на защита.

Прочети още

Сподели публикацията