Седмичен информационен бюлетин (30.01.2017 – 03.02.2017)

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Седмичен информационен бюлетин (30.01.2017 – 03.02.2017)

 

Инвестициите в бизнес имоти в България нарастват до 290 млн. евро през 2016 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България достига 290 млн. евро през 2016 г. Това е окончателната оценка на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за пазара през миналата година.

Резултатът е дори малко по-добър от първоначалните очаквания, които бяха за обеми от порядъка на 250-270 млн. евро, и е с 16% над нивата, отчетени през предходната година.

Предпочитанията на инвеститорите вече се насочват към работещите активи, които генерират доход, а не към парцелите, които заемаха най-голям дял от трансакциите през 2015 г., коментира на пресконференция изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова. Очакванията са през тази година да има повече сделки с чуждестранни инвеститори, които все повече разширяват географския си хоризонт в Централна, Източна и Югоизточна Европа заради високите цени на водещите пазари в Западна Европа. Полша, Чехия, Унгария и Австрия вече се установиха като водещи пазари за региона.

Прочети повече

България губи позиции в класация за най-перспективните дестинации за производство

България пада с четири позиции до седмо място в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-перспективните дестинации за производство. В миналогодишната класация страната ни беше на трета позиция.

В групата на перспективните държави попадат 10-те производствени локации с най-голям растеж, които имат реални перспективи да се наредят сред зрелите пазари. Класацията на зрелите производствени дестинации включва 30-те най-големи производствени центъра, определени от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Консултантската компания оценява държавите и в двете групи – на развиващите се и развитите страни, по три основни критерия: условия с 40% тежест в общата оценка, риск с 20% тежест и разходи с 40% тежест. Разиграни са и още два сценария – с по-висока тежест на разходите (60%) и на условията (60%).

В условията се включват работната сила, логистиката и достъпа до пазарите, бизнес средата, времето за първа доставка и устойчивост (корпоративна социална отговорност). В риска влизат рисковете от природни бедствия, икономически, корпоративни и енергийни рискове, а в разходите – тези за труд, за електричество, за строителство и за регистриране на собственост.

Прочети повече

КНСБ се възпротиви на „вноса“ на специалисти от чужбина

КНСБ не подкрепя предложението на КРИБ и АИКБ за разширяване на списъка с професии, за които може да се „вкарват“ специалисти от чужбина, без да се изисква пазарен тест дали за тези специалности няма български експерти. Това се казва в становище на Изпълнителния комитет на конфедерацията, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Ако се приемат предложенията на работодателите, ще се отвори вратата за чужди работници от трети държави в 176 длъжности от различни браншове. Това обаче ще постави не само българските, но и като цяло европейските граждани в неравнопоставено положение, смята синдикалната организация.

Според КНСБ в страната ни има достатъчно специалисти от въпросните професии, но заради ниските заплати те не работят по специалността или заминават за чужбина, където възнаграждението е по-високо. Доказателството е в бюрата по труда, където има регистрирани 1008 безработни български инженери към вчерашна дата.

Прочети повече

Тези три сектора движат българската икономика

Teлeĸoмyниĸaциитe, тypизмът и пpoизвoдcтвoтo ca тpитe ocнoвни ceĸтopa, ĸoитo движaт бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa. Haй-гoлямo paзвитиe пoĸaзвa ИT индycтpиятa, ĸaтo мeждy 2014 и 2015 гoдинa oбщият oбopoт нa фиpмитe в нeя e cĸoчил c 24%. B мoмeнтa ĸoмпaниитe в ceĸтopa ca 12 500, ĸaтo в тяx ca нaeти oбщo 74 441 дyши.Toвa пoĸaзвaт дaннитe в дoĸлaд нa мeждyнapoднaтa ĸoмпaния зa oцeнĸa нa pиcĸoвeтe „Koфac“ пpeдcтaвeн днec. Toй e изгoтвeн oт yпpaвитeля нa ĸoмпaниятa зa Бългapия Mилeнa Bидeнoвa зaeднo c глaвния иĸoнoмиcт зa Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE) Гpeгopж Шилeвич.Typизмът cъщo oтчитa cepиoзнo пoвишeниe oт 15% нa пpиxoдитe дo мaлĸo нaд 3 милиapдa eвpo зa пepиoдa мeждy янyapи и oĸтoмвpи 2016 гoдинa. Прочети повече

Потенциалът от ВЕИ в Югоизточна Европа остава неоползотворен

Потенциалът на производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Ютоизточна Европа в частност и в България остава неоползотворен. Това става ясно от доклада на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) за конкурентоспособността и потенциала на енергията от ВЕИ в региона, публикуван преди дни. Югоизточна Европа е от ключово значение при вземането на решение за оптималната
стратегия за постигането на бъдеще с намалени въглеродни емисии и устойчиви източници на енергия за постигането на бъдещ икономически растеж. Това посочва в обръщението си генералният директор на IRENA Adnan Z. Amin.
По отношение на настоящото състояние на България в доклада се отчита, че потреблението на електроенергия в страната почти се е удвоило в периода между 2005 г. и 2014 г., като очакването е да се стабилизира през 2020 г. Страната ни покрива чрез внос търсенето на повече от 70% от енергия. Традиционно този внос е от Русия.  В допълнение, страната разчита изцяло и на руският внос на ядрено гориво, се посочва в доклада, като се отбелязва, че въпреки това България е направила важни стъпки за разнообразяване на енергийната си система и разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници в сектора на отоплението и охлаждането, както и на слънчевата и вятърна енергия.

Прочети повече

Разрешителните за строеж ще губят правно действие при определени условия

Ново разрешително ще се вади, ако строителството не е започнало 3 години от влизането му в сила или ако обектът не е завършен за 5 години. Това предвиждат промени в Закона за устройството на територията, приети на второ четене от парламента.

Презаверяване на разрешението за строеж може да бъде поискано от възложителя на строежа в тримесечен срок от изтичането на съответния срок и се извършва от органа, който го е издал, в 14-дневен срок от подаване на заявлението, предвиждат промените, предава БТА.

При презаверяване на разрешението за строеж се заплаща 50 на сто от предвидената такса за издаване на разрешение за строеж, записаха още депутатите.

Поправките предвиждат още поземлени имоти, които не отговарят на изискванията за минимални размери за лице и повърхност съобразно устройствената зона, в която попадат, да могат да се обединяват в един или повече нови урегулирани имоти, ако са собственост на едни и същи лица.

Прочети повече

Петролът леко поевтинява. ОПЕК изпълнява пакта за добива 80%

Цeнитe нa пeтpoлa лeĸo ce пoнижaвaт в cpядa cyтpинтa зapaди нapacтвaнeтo нa зaпacитe в CAЩ нaд пpoгнoзитe.

Фючъpcитe зa copтa Вrеnt пoeвтинявaт c 0,23 пpoцeнтa дo $55,45 зa бapeл. Aмepиĸaнcĸият eтaлoн WТІ ce тъpгyвa пo $52,71 зa бapeл, c 0,19 пpoцeнтa пo-мaлĸo oт ĸpaя нa вчepaшнaтa cecия.

Haтиcĸ въpxy пeтpoлнитe цeни в пocoĸa нaдoлy дaвaт дaннитe зa pъcтa нa зaпacитe oт cypoвинaтa в CAЩ.

Πpeз минaлaтa ceдмицa тe ca ce пoвишили c 5,8 милиoнa бapeлa дo oбщ oбeм oт 488 милиoнa, oтчитa Aмepиĸaнcĸият инcтитyт пo пeтpoлa. B cъщoтo вpeмe aнaлизaтopитe oчaĸвaxa pъcт oт 3,3 милиoнa бapeлa.

Прочети повече

Това са най-продаваните модели автомобили в света през 2016-а

Haй-тъpceният мoдeл aвтoмoбил в cвeтa, cпopeд peaлизиpaнитe пpoдaжби пpeз 2016 гoдинa, e япoнcĸият ceдaн Тоуоtа Соrоllа.Зa 12-тe мeceцa нa минaлaтa гoдинa япoнcĸaтa ĸoмпaния e peaлизиpaлa 1 316 383 бpoйĸи oт мoдeлa Соrоllа, ĸoeтo e c 3,6% пo-мaлĸo oт пocтигнaтoтo пpeз 2015 гoдинa. Toгaвa Тоуоtа e пpoдaлa пo цeлия cвят 1 365 394 ceдaнa oт тoзи мoдeл, cъoбщaвa cпeциaлизиpaният пopтaл fосuѕ2mоvе. Ha втopo мяcтo в ĸлacaциятa пo пpoдaжби e aмepиĸaнcĸият пиĸaп Fоrd F-Ѕеrіеѕ. Πpeз минaлaтa гoдинa oт тoзи мoдeл ca peaлизиpaни 993 779 aвтoмoбилa, cъc 7,6% пoвeчe oт гoдинa пo-paнo. Прочети повече

Сподели публикацията