Информационен бюлетин 09.07.2018 – 15.07.2018

12472457_1181997541841175_7499304459635308671_n

Информационен бюлетин 09.07.2018 – 15.07.2018

Πpaвят нaй-гoлeмия лoгиcтичeн пapĸ в Изтoчнa Eвpoпa в Бyĸypeщ

Boдeщият инвecтитop в лoгиcтиĸaтa и индycтpиaлнитe имoти в Pyмъния – СТР, плaниpa дa пpeвъpнe пpoeĸтa cи СТРаrk Вuсhеаrеѕt Wеѕt в нaй-гoлeмия лoгиcтичeн пapĸ в Изтoчнa Eвpoпa, cъoбщaвa Rоmаnіа Іnѕіdеr.

Дoceгa cъopъжeниeтo тaм e paзпoлoжeнo нa плoщ oт 300 000 ĸвaдpaтни мeтpa, cлeд ĸaтo нacĸopo oтвopиxa двe нoви cгpaди c oбщa плoщ oт 100 000 ĸвaдpaтни мeтpa. B мoмeнтa ĸoмпaниятa cтpoи oщe двe тaĸивa нa плoщ oт 200 000 ĸвaдpaтни мeтpa, ĸoитo тpябвa дa бъдaт зaвъpшeни пoeтaпнo пpeз 2018 и 2019 гoдинa.

„СТРаrk Вuсhаrеѕt Wеѕt e нaй-aмбициoзния ни пpoeĸт. Heгoвият бъpз pитъм нa pacтeж зapaди виcoĸoтo тъpceнe oт cтpaнa нa нaшитe нaeмaтeли e дoĸaзaтeлcтвo зa ycпex“, пocoчвa Юлия Бycĸa, ĸoятo e pъĸoвoди бизнec paзвитиeтo нa СТР в ceвepнaтa ни cъceдĸa.

Прочети още

Симеонов: Ще ограничим сивия сектор в туризма чрез нов закон

Нов закон ще бъде приет от парламента за ограничаване на сивия сектор в туризма. Това заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Става дума за т.нар. „апартхотели“, които се предлагат в различни сайтове, като собствениците им избягват плащането на данъци и курортни такси. Симеонов посочи, че ще се въведе такса за апартхотелите в националните курорти и за тези извън тях.

„Стана ясно, че посоченият законопроект има подкрепата на голяма част от депутатите, а Община Варна ще извърши спешна проверка на предлагането на подобни жилища в един от популярните сайтове и ще сравни имотите с тези, регистрирани в общината“, заяви вицепремиерът, цитиран от БНР.

Нощните проверки за шума от заведенията по Алея първа във Варна и в курорта „Златни пясъци” показват, че масово се нарушава изискването за спирането на шума след 23 часа, каза още Симеонов след работна среща с представители на основните институции, ангажирани с проблема.

„Залагат съответна такса, която е от типа на данък сгради, която се налага на всички такива апартаменти, които са в две различни групи, с различен процент. Това е по Закона за местните данъци и такси, съответните общински съвети да изберат за националните курорти между 0,5 и 0,7 от данъчната оценка. По този начин ще се извърши своего рода регистрация на всички апартаменти и парк хотели и на база на съответните данъчни оценки ще се дължат данъци на хазната. Очакват се доста сериозни приходи. Там ще се ограничи нелоялната конкуренция, която тези апартаменти извършват успоредно с тези хотели и места за настаняване, които са узаконени, категоризирани, хората си плащат всички данъци, курортни такси, а от друга страна, срещу тях стои един доста мащабен сив сектор“, заяви вицепремиерът.

Прочети още

6 хартиени удостоверения вече няма да бъдат искани от гражданите и бизнеса

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях се проверяват служебно. Справките се извършват само по електронен път чрез достъп на служителите до основните регистри, сред които Търговския, Имотния, БУЛСТАТ, Регистъра на задълженията към митническата администрация и др. Това съобщиха от Министерски съвет.

Преустановява се изискването на хартиен носител на следните удостоверения:

– за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, издавано от Агенция „Митници“;

– за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;

– за семейно положение, издавано от общинска администрация;

– за семейно положение съпруг/съпруга и деца, издавано от общинска администрация;

– за сключен граждански брак, издавано от общинска администрация – за лица, родени след 1 януари 1984 г.;

– образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки, издавано от Националния осигурителен институт.

Прочети още

Малки и средни предприятия ще получават финансова помощ, за да излязат на БФБ

Малките и средните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса – София с помощта на ваучери. Стартът на пилотната ваучерна схема беше даден днес от председателя на Съвета на директорите на Борсата Васил Големански, председателя на енергийната комисия в НС Делян Добреви и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Очаква се приемът на първите заявления да започне от септември.

Ваучерите са на стойност 50 000 лева и ще са валидни 9 месеца. През този период фирмите ще трябва да получат проспект за емитиране на ценни книжа от Комисията за финансов надзор и да осъществят първата емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез Фондовата борса.

Компаниите ще подават заявления за листване на БФБ-София в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общите условия вече са публикувани на сайта на агенцията, предава БГНЕС.

Предвиденият бюджет за ваучери е близо 4 млн. лева и се осигурява по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при успешно набран капитал в размер не по-малък от 500 000 лева.

Прочети още

Увеличават се непълнолетните, които искат разрешение за работа

За шестте месеца на годината Инспекцията по труда е издала с около 20% повече разрешения за работа на непълнолетни лица спрямо същия период на 2017 г.

Дадените разрешения през 2018 г. са 3733 бр., от които 74 бр. са за лица, ненавършили 16 г. Отказите са 59 бр., пет от тях за ненавършили 16 г. За същия период на 2017 г. разрешенията са били 3124 бр. (46 бр. от тях са за ненавършили 16 г.), а отказите – 51 бр. (за ненавършили 16 г. също 5 бр.), съобщават от ГИТ.

Процедурата за издаване на разрешение е максимално облекчена. Искането се заявява от работодателя, който ще наема непълнолетното лице, на базата на едва 7 документа. Два от тях се осигуряват от търсещите работа – медицинско свидетелство за всички, а за лицата, които нямат 16 г. и работят в учебно време – план на учебните занятия. Дирекция „Инспекция по труда“ по седалище на местонахождението на работното място, където се подава искането, се произнася до 7 работни дни, но в повечето случаи и по-рано дори и в пика на подаване на исканията – около началото на лятната ваканция, когато в дирекциите с морски курорти на ден пристигат по повече от 100 бр.

Прочети още

Публикувано във факти.бг: Бизнесът иска да отпадне защитата от уволнение за хора с увреждания

Публикувано във факти.бг: Да отпадне защитата от уволнение на хората с увреждания. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал днес на кръгла маса под патронажа на президента Румен Радев. От социалното министерство заявиха, че ще подложат идеята на обсъждане, като вече има заявено намерение от депутати от различни политически сили за подобна промяна.
Едва 1400 души работят в специализираните предприятия за хора с увреждания у нас, при необходимост от над 400 хиляди работни места за тях, стана ясно по време на кръглата маса, посветена на трудовите проблеми на тази социална група. Според председателя на Конфедерацията на индустриалния капитал Васил Велев правилата за наемане на хора с увреждания трябва да се либерализират.
„Формите, които в момента се използват като закрила и защита на хората с увреждания от уволнение, всъщност работят срещу тях, защото при една ситуация, когато е необходимо да се редуцира персонала не според това кой е с увреждане и кой не е, а според това кой работи и кой е подходящ, те не могат да бъдат съкратени и заради това работодателите не ги наемат“, посочи той.
Министерството на социалната политика ще започне дискусия за промени в Кодекса на труда в този дух, коментира заместник-министъра Лазар Лазаров. „Много хора с увреждания предпочитат да не информират работодателя си, че имат увреждане поради факта, че се налагат редица ограничения, свързани с работното време, работното място, полагането на труд и съответното овъзмездяване“, каза той.

Прочети още

 

Сподели публикацията